Ma kezdődnek a Veszprémi Ünnepi játékok

Szerdától vasárnapig rendezik meg ötödik alkalommal a Veszprémi Ünnepi Játékokat. Az ötnapos fesztiválon különböző profilú estekre várják a közönséget, lesz komolyzene, jazz, operagála, A capella koncert és világzenei est. A fellépők között van a 12 Grammy-díjas Herbie Hancock, a világhírű mexikói tenor Ramon Vargas, és az A capella királyai – a Take6 – együttes is.

A július 23-i nyitóesten a Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjét hallgathatja meg a közönség. A Beethoven és Mozart esten zongorán közreműködik Ránki Dezső, Klukon Edit és a művészházaspár 12 éves fia, Ránki Fülöp.

Másnap este az idén 68 éves Herbie Hancock lép fel a Veszprémi Várban. A világhírű amerikai jazz zongorista-zeneszerző több évtizedes munkásságát eddig összesen 40 díjjal ismerték el. Tavaly szeptemberben jelent meg a “River: The Joni Letters” című lemeze, amely idén az év albuma és az év kortárs albuma kategóriában kapott Grammy-díjat. Kétszeres Grammy-díjas albumának lemezbemutató koncertturnéja keretében lép fel Herbie Hancock július 24-én Veszprémben.

A mexikó tenor, Ramon Vargas és Miklósa Erika még soha nem énekelt együtt. A július 25-i koncerten opera slágereket hallgathat meg a közönség a két művész előadásában. Az esten közreműködik a Magyar Állami Operaház zenekara.

Az A capella királyaiként számon tartott együttes, a Take6 július 26-án szórakoztatja majd a közönséget. A nevükből is adódó hatfős vokál zenéjében vegyíti a gospel, a jazz, a pop és a rythm and blues hangzását.

A Veszprémi Ünnepi Játékokat ebben az évben egy világzenei koncert zárja. A kameruni Richard Bona, a kongói Lokua Kanza és a francia-karibi, de párizsi születésű Gérald Toto keserédes dallamai az ősi kultúrákat idézi meg a szervezők szerint.

A közönséget az öt nap során a Veszprémi Vár kétezer fős nézőtere várja, mondta el a Veszprémi Ünnepi Játékok ügyvezető igazgatója. Mészáros Zoltán hangsúlyozta, ebben az évben megoldották az esőhelyszínt is, júliusban megnyitja kapuit az ötezer férőhelyes Veszprém Aréna, ahol méltó körülmények között tudnak fellépni a külföldi és hazai sztárok.

A Veszprémi Ünnepi Játékokról bővebb információ a: www.veszpremfest.hu oldalon olvasható.