Ma kezdődik Szaddam Husszein pere

Szerdán elkezdődik Szaddám Husszein és hét alvezérének pere Bagdadban, akiket egy siíta faluban, 1982-ben véghez vitt mészárlás miatt állítanak bíróság elé.

A volt iraki diktátor ügyvédje bejelentette: azt fogja kérni, hogy három hónappal napolják el a pert.

Halil al-Dulaimi szerint védence még mindig meg van győződve ártatlanságáról. Szaddám Husszein és hét alvezére ügyében az Irak volt amerikai kormányzója által két évvel ezelőtt felállított különleges törvényszék ítélkezik.

Eközben kedden a CNN amerikai televíziós hírcsatorna egy olyan videofelvételt mutatott be, amelyen látszik, hogy Szaddám 23 évvel ezelőtt a siíta Dudzsail városába utazik. A felvételen van egy olyan jelenet, amikor fiatal emberek fegyveres csoportja megrohamozza Husszein konvoját, de merényletkísérletük kudarcba fullad.

Az Amnesty International is ott lesz

Az Amnesty International megfigyelőket küldött Szaddám Husszain iraki diktátor perének tárgyalására. Ha Szaddámot halálra ítélnék, a londoni székhelyű nemzetközi emberjogi szervezet tiltakozna az ítélet végrehajtása ellen.

Az Amnesty International 30 éven át dokumentálta azokat a jogsértéseket, amelyeket a Szaddám-rendszer alatt követtek el Irakban. De az emberjogi szervezet számára most az is elvi kérdés, hogy Szaddám ügyében igazságos legyen a bírói eljárás, és Szaddámot ne ítéljék halálra, illetve ne végezzék ki.