Ma kezdődik az SZDSZ tisztújító küldöttgyűlése

Pénteken kezdődik az SZDSZ kétnapos országos tisztújító küldöttgyűlése. A párt 809 küldöttje az új elnök mellett, a 12 fős ügyvivői testület és a 20 tagból országos tanács új tagjait is megválasztja. A küldöttgyűlés szombaton szavaz a tisztségviselőkről, így az új elnökről is, a párt vezetéséért Fodor Gábor és Kóka János száll ringbe. Pénteken Kuncze Gábor elnöki beszámolója után, az SZDSZ Alapszabályának módosításáról vitáznak a képviselők.

Kuncze Gábor, az SZDSZ leköszönő elnöke októberben jelentette be, hogy nem jelölteti magát elnöknek az SZDSZ március végi tisztújító küldöttgyűlésén. Az év elején először Fodor Gábor, majd néhány héttel később Kóka János jelentette be, hogy indul az SZDSZ elnöki posztjáért. A párt jelenlegi vezetése Kóka János elnökké választását támogatja inkább, a gazdasági miniszter mögött áll például Kuncze Gábor,Magyar Bálint, Pető Iván, valamint Rajk László, Haraszti Miklós is. Az SZDSZ tagságából Fodor támogatói között van többek között Gulyás József, Béki Gabriella, Ungár Klára, Kis Zoltán, Szentiványi István, Bőhm András és John Emese.

Fodor Gábor hiteles, a múltjával tisztában lévő pártként, míg Kóka János sikeres, a jövőre koncentráló pártként képzeli el az SZDSZ-t. Mindkét elnökjelölt célul tűzte ki azt, hogy 2010-re 10 százalékos legyen a párt támogatottsága, közös elem továbbá, hogy mindketten a jelenleginél nagyobb szerepet szánnának a vidéki liberális szervezeteknek a párt életében.

Az SZDSZ küldöttgyűlése pénteken vitázik a párt tervezett Alapszabály módosításáról. Napirenden lesz a választókerületi elnöki rendszer beveztése, amit egyébként a fővárosi választmány nem támogat, illetve várhatóan a küldöttek döntenek arról, hogy megszüntetik a külön fővárosi és vidéki listát az ügyvivők választása esetében.

Szombaton a küldöttgyűlés az SZDSZ új elnöke mellett megválasztja az ügyvivői testület új tagjait is, itt 12 helyre 31 jelölt pályázik és döntés szüeltik a 20 fős országos tanács összetételéről is, itt 108 jelölt van.