Ma kezdődik az Irakban lelőtt olasz ügynök gyilkosának a pere

Olaszországban megkezdődik kedden annak az amerikai katonának a pere, aki még 2005 márciusában lőtte le Nicola Calipari olasz titkosügynököt Irakban. Calipari a túszejtők fogságából kiszabadult olasz újságírónőt, Giulia Sgrenát szállította a bagdadi nemzetközi repülőtérre, amikor egy ellenőrző pontnál Mario Loranzo tüzet nyitott autójukra: az ügynök a testével fedezte az újságírónőt, aki szintén megsérült.

Az amerikai hadsereg vizsgálata felmentette a katonát, aki véleményük szerint a bevetés szabályai szerint járt le, amikor rálőtt az ellenőrző pont felé tartó autóra. A jelentés többször kiemelte, hogy az amerikaiak egészen a halálos lövöldözésig semmit nem tudtak az olasz újságírónőt érintő akcióról. Az olasz kormány és a titkosszolgálat szerint viszont a CIA tudott az akcióról, tehát értesítenie kellett volna az útvonalon található ellenőrzési pontokat.

Az olaszok szándékos emberöléssel vádolják az amerikai katonát. Az olasz hatóságok szerint a kiszabadított újságírónőt szállító autó normál sebességgel haladt, és a megfelelő jelzés nélküli ellenőrzőpontnál posztoló amerikai egység figyelmeztetés nélkül tüzelt rájuk.

Sgrena az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva elmondta: a szakértők megállapították, hogy összesen 57 lövedék érte az autó utasterét, és mindössze egy, az utolsó csapódott a motortérbe.

Caliparit, aki a testével védte az újságírónőt nemzeti hősként ünnepelték Olaszországban: állami temetésén több tízezren vettek részt.