Ma kezdődik a Moziünnep

Csütörtökön kezdődik, és vasárnapig tart itthon a negyedik Moziünnep. Idén 44 város 86 filmszínháza vesz részt a rendezvényen. A négy napon át a közönség csaknem 200 filmet nézhet meg úgy, hogy a jegyért legfeljebb 360 forintot kell fizetni. A filmes esemény díszvendége Jirí Menzel szerdán “félhivatalosan” már megnyitotta a Moziünnepet.

A Moziünnep Oscar-díjas díszvendége szerdán újságírók előtt elmondta: majdnem otthon érzi magát Magyarországon. Számos munka és barátság köti őt Budapesthez. A filmrendező az “Őfelsége pincére voltam” című legújabb alkotásának premier előtti díszbemutatójára érkezett Budapestre. A Moziünnep közönsége Bohumil Hrabal regényadaptációját a film hazai bemutatója előtt nézheti meg a négynapos rendezvényen.

A közönség kérdezhet is az idei díszvendégtől. A nézők csütörtök este nyolckor találkozhatnak Jirí Menzellel a budapesti Művész moziban. A rendezvény ideje alatt öt premier-és kilenc premier előtti filmet nézhetnek meg az érdeklődők, köztük négy hazai alkotást. Kamondi Zoltán Dolinája, és Tóth Tamás Farkas című filmje mellett Fliegauf Benedek új alkotása, a Tejút, valamint Novák Erik Zuhanórepülés című munkája is bemutatkozik a Moziünnepen.

Kamondi Zoltán a filmrendezővel péntek este kilenckor beszélgethetnek a nézők a Művész moziban A Zuhanórepülés két főszereplőjével, Nagy Zsolttal és Törköly Leventével pedig szombaton este fél kilenckor találkozhat a közönség a Palace Westendben.

Tarantino új filmjét, a Grindhouse-t Európában először a Moziünnep közönsége láthatja. A Next című thrillernek Nicolas Cage főszereplésével is lesz egy premier előtti vetítése a napokban.

Ebben az évben 44 város 86 filmszínháza vesz részt az augusztus 30-és szeptember 2-a között zajló rendezvényen. A négy napon át a közönség csaknem 200 filmet nézhet meg, maximum 360 forintos jegyáron.

Tavaly csaknem 420 ezren mentek moziba a rendezvény ideje alatt. Akkor is 44 település csatlakozott a Moziünnephez, de kevesebb, összesen 74 filmszínházban vetítettek filmeket.

Bővebb információ a filmekről a www.moziunnep.hu oldalon olvasható.