Ma kezdődik a "kínai kém" pere Kaliforniában

Kedden kezdődik annak a kínai származású mérnöknek a pere, akit azzal vádolnak, hogy kényes amerikai katonai technológiákat akart Kínába csempészni.

A 66 éves férfit azután tartóztatták le, hogy őrizetbe vették két rokonát a Los Angelesi nemzetközi repülőtéren, akiknél egy számítógépes lemezen kódolt információkat találtak egy amerikai tengeralattjáróról. Chi Mak, aki egy olyan amerikai cégnél dolgozott, amely több munkát is végez a haditengerészt megbízásából, tagadja az ellene felhozott vádakat.

A férfit formálisan nem vádolják kémkedéssel, mert a lemezen talált információkat nem minősítették titoknak. Az ügyészek közölték: az adatok fegyvergyártásához kapcsolódnak, amelyek külföldre szállításához különleges engedély kell. Ilyet Chi Mak soha nem kérvényezett.

A kínai származású férfit és családját még 2004 elején kezdték el figyelni szövetségi ügynökök. A mérnök lakásán a nyomozók olyan kívánságlistára bukkantak, amin érzékeny katonai technológiák szerepeltek, mondták el ügyészek.

A tárgyalás kedden az esküdtszék tagjainak kiválasztásával kezdődik. A férfi családtagjai elleni per várhatóan májusban kezdődik.