Ma kezdődik a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Csaknem 50 helyszínen, több mint 120 programmal várják a közönséget a huszonhetedik Budapesti Tavaszi Fesztiválon (BTF). Az első napon, péntek este a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar Kodály-estjét hallhatják az érdeklődők a Művészetek Palotájában, melyen Kocsis Zoltán vezényel. Ahogyan a tavalyi évben a Bartók-évhez kapcsolódott a BTF, úgy idén a 125 éve született Kodály Zoltán életműve adja a fesztivál keretét. A nyitó koncert mellett pénteken egyebek mellett lesz télűző-tavaszváró karnevál a Vörösmarty téren, több kiállítás nyílik a fővárosban, valamint várhatóan a Branford Marsalis Quartett koncertjére is sokan lesznek kíváncsiak a Budapesti Kongresszusi Központban.

A szervezők idei közönségcsalogató újdonsága a LutriJegy akció. Ennek lényege, hogy Bizonyos koncertekre korlátozott számban 1000 Ft-ért, lehetett LutriJegyet vásárolni március 1 és 14 között a Budapesti Fesztiválközpont Közönségszolgálatán. A jegyet a rendezvények előtt egy órával a helyszínen lehet majd becserélni az akkor éppen rendelkezésre álló legjobb helyre – mondta el a Független Hírügynökségnek korábban a BTF fesztiváligazgatója. Zimányi Zsófia hozzátette, a korábbi évekhez hasonlóan a huszonhetedik fesztiválon is lesznek ingyen előadások.

Március 21-én a karmester-legenda Riccardo Muti dirigálja a Philharmonia Zenekart a Művészetek Palotájában, március 30-án pedig ugyanott a hegedűvirtuóz Maxim Vengerovot hallhatja a közönség. A Vivaldi hegedűversenyek bajnokaként ünnepelt Nigel Kennedy másnap lép színpadra. Ránki Dezső, Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, Szabadi Vilmos, csupán néhány név a magyar zenei élet élvonalából, akik fellépnek a bő két hét során. Világpremier Mario Serrano flamenco táncos és Balogh Kálmán cimbalomművész színpadi találkozása március 17-én a Jövő Háza Teátrumban.

Idén 16 vidéki város csatlakozott a Budapesti Tavaszi Fesztiválhoz. A BTF fővárosi díszvendége Győr lesz. A város polgármestere korábban elmondta, több produkcióval is jelen lesznek a fesztiválon, először március 23-án a Győri Ütőegyüttes a Győri Balett táncosaival lép fel a MU Színházban, majd fotókiállításon mutatkozik be Győr a Vörösmarty téren.

A fesztivál záróeseménye Kodály János Háry Jánosa lesz a Művészetek Palotájában április elsején. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjairól és akcióiról bővebb információ a: www.btf.hu oldalon.