Ma jelentik be az új palesztin egységkormány névsorát

Az előzetes tervek szerint csütörtökön délben jelentik be az új palesztin egységkormány névsorát. A Fatah és a Hamász vezetői több héten keresztül tartó egyezkedés után szerdán megegyeztek arról, hogy ki vezesse a belügyi tárcát, ezzel megszűnt az új kormány megalakításához vezető utolsó akadály is.

A palesztin elnök, Mahmud Abbász szóvivője közölte, hogy a kormány névsorát a törvényhozás előtt mutatják be. Iszmail Hanija eddigi kormányfő újságíróknak elmondta, hogy sikerült megegyezni a belügyminiszter személyéről, és csütörtökön délben jelentik be az egységkormány tagjainak névsorát.

Az egységkormány létrehozásáról február elején egyezett meg a két legnagyobb palesztin szervezet, miután a köztük elmérgesedett politikai viták már fegyveres harcokká fajultak december óta, több mint száz halálos áldozattal. A Hamász az egy éve tartott választásokon győzte le az addig vezető szerepet betöltő Fatahot, viszont radikális politikája miatt a nyugati országok befagyasztották a palesztinok segélyezését és ez súlyos gazdasági válságba sodorta a Palesztin Hatóságot.

A palesztinok arra számítanak, hogy az egységkormány megalakulása után újra eljutnak hozzájuk a segélyek.