Ma indulnak a magyar régészek Egyiptomba

A Szépművészeti Múzeum történetében először idén októberben arra vállalkozik, hogy bekapcsolódjon az Egyiptomban zajló régészeti kutatásokba. Horváth Zoltán vezetésével vasárnap indulnak útnak a budapesti intézmény egyiptológusai, hogy feltérképezzék a Kairótól délre, a Fájjum-oázis bejáratánál elterülő rommezőt. Egy négyéves program keretében térképezik fel az egyiptomi lelőhelyet – mondta a Független Hírügynökségnek Horváth Zoltán projektvezető.

A régészeti program célkitűzése, hogy feltárja azt a csaknem 1600 hektárnyi területet, ahol II. Szeszósztrisz fáraó (Kr. e. 1880-1873 körül) királyi temetkezőhelye és a település maradványai találhatók. A rommező a legnagyobb ismert település-lelőhely az egyiptomi kései Középső Bronzkor időszakából, így a nemzetközi együttműködésben megvalósuló régészeti expedíció munkáját a kezdetektől fokozott szakmai figyelem kíséri.

Érdeklődésünkre Horváth Zoltán elmondta: a történetileg jelentős, ugyanakkor erősen lepusztult lelőhely maradványait próbálják megőrizni az utókor számára. Az egyiptológus hangsúlyozta: a négy éves kutatásuk arra irányul, hogy rögzítsék az összes helyszínen lévő műemlék pontos helyzetét és állapotát egy komplex építészeti és régészeti feltérképezés keretében.

A munkafolyamatot nem csak a négy éves régészeti projekt végén ismerhetik meg az érdeklődők. A terepmunka mindennapjaiba egy régészeti blog segítségével bárki betekintést nyerhet a munka kezdetétől, vagyis október 18-tól, mondta el Horváth Zoltán. A műfajból adódik, hogy naplószerűen tájékoztat, így az érdeklődők minden nap olvashatják a kutatócsoport bejegyzéseit. A magyar közönség a Kairói Magyar Intézet honlapján követheti figyelemmel a régészeti expedícióban résztvevők észrevételeit. A munka befejeztével, 2012-ben pedig a nagyközönség egy kiállításon ismerheti meg a lelőhely új képét.