Ma indul a Budapesti Őszi Fesztivál

Tíz nap, huszonötféle kortárs produkció – ez szerepel a tizenhetedik alkalommal október 10-és 19-e között megrendezett Budapesti Őszi Fesztivál (BÖF) kínálatában. Az ország legjelentősebb kortárs művészeti seregszemléjén tíz napon át monumentális filmfolyammal, a kortárs norvég jazzt bemutató monstre koncerttel, utcaszínházi produkciókkal, képzőművészeti kiállításokkal és táncelőadásokkal várják a közönséget.

Idén is sok utcai rendezvénnyel várják a közönséget a Budapesti Őszi Fesztiválon, és most először megrendezik a PLACC 2008 Fesztivált is. A BÖF társrendezvényén három olyan színházi előadást nézhetnek meg az érdeklődők, amelyek az úgynevezett helyszínspecifikus művészetet mutatják be. A PLACC fesztiválon angol, holland és lengyel művészek adnak új értelmet a “talált” városi helyszíneknek.

A hazai komolyzenei előadók közül az Őszi Fesztiválon fellép mások mellett, a Ránki-Klukon házaspár, a Dobszay László vezette Schola Hungarica, illetve az UMZE Kamaraegyüttes és az Amadinda Ütőegyüttes. A BÖF egyik különleges eseményének ígérkezik az Ajtony Csaba vezette Közép-Európai Kamarazenekar free style hermes című videóinstallációkkal gazdagított kortárszenei estje.

A fesztivál legnagyobb szabású rendezvénye a mai norvég jazz reprezentatív keresztmetszetét nyújtó, hajnalig tartó New Jazz Update 2008. Idén sem maradt ki a BÖF programjából az immár hagyományosnak tekinthető Nemzetközi Táncfilm Fesztivál, és három kiállítás is helyet kapott az Őszi Fesztiválon.

Ebben az évben a fesztivál költségvetése 127 millió forint, ami jóval kevesebb, mint tavaly. 2007-ben 162 millióból gazdálkodott a rendezvény.

További információ a fesztiválról a: www.bof.hu oldalon olvasható. A PLACCC 2008 Fesztiválnak is van külön honlapja, az érdeklődők a placcc.hu oldalon tájékozódhatnak az előadásokról.