Ma indítják útnak az első FLIRT vonatokat a MÁV-nál

Pénteken állítja forgalomba a MÁV az első FLIRT típusú motorvonatokat. A két szerelvény a Budapest-Pusztaszabolcs-Dunaújváros vonalon viszi majd az utasokat.

A MÁV 2006 márciusban kötött szerződést a gyártóval 30 motorvonat leszállítására. A Stadler a továbbiakban is havi két FLIRT-öt ad át, így a megállapodást 2008 márciusáig elvileg teljesíti – derül ki a MÁV Zrt. közleményéből.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság vizsgálatai alapján a FLIRT vonatok megkapták a magyarországi forgalomba helyezéshez szükséges engedélyt, amely a később érkező szerelvényekre is érvényes lesz. A karbantartást végző pusztaszabolcsi bázis a vonatok forgalomba állításával egyidőben szintén megkezdi működését.

Az első két FLIRT – egybekapcsolva – a Déli pályaudvarról 9 óra 50 perckor fut ki utasaival pénteken Dunaújváros felé.

A négy kocsiból álló FLIRT motorvonaton összesen 211 ülő- és 164 állóhely van, a jármű két oldalán elhelyezett hat-hat ajtó segíti a fel- és leszállást. A szerelvény maximális sebessége 160 kilométer per óra. A jármű teljes hosszában akadálymentesen átjárható, légkondicionált, és videokamerákkal is figyelnek az utasok biztonságára.