Ma húzzák meg a ponthatárokat

Csütörtökön kiderül, hogy kit vettek fel az idén egyetemre, főiskolára. Július 24-én, várhatóan este nyolc óra körül közzé teszik ugyanis a felvételi ponthatárokat az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapján, a www.felvi.hu-n. Aki a jelentkezési lapján ezt kérte, azt SMS-ben is értesítik az eredményekről, az Oktatási Hivatal pedig később levélben is tájékoztatja a felvételizőt arról, hogy hány pontot ért el, és mennyi volt a ponthatár ott, ahová jelentkezett. A felvételről szóló határozatot és a beiratkozással kapcsolatos információkat az egyetem és főiskola postázza majd, ahová felvették az illetőt.

A Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) munkatársai csütörtökön különleges éjszakai ügyeletet tartanak. A ponthatárok alakulásáról és pótfelvételi lehetőségekről a 06 1 266-7601 illetve a 473-0770-es telefonszámokon adnak tájékoztatást, és a www.fisz.hu-n is elérhetőek lesznek a legfrissebb információk.

A fővárosi Millenáris parkban idén is Pont Ott Party-t tartanak a vonalhúzás éjszakája alkalmából, délután fél öttől. Az ingyenes bulin könnyűzenei koncertek, fórum-beszélgetés és nyereményjáték várja a diákokat, valamint számos stand is lesz, ahol felsőoktatási intézmények és cégek mutatkoznak be. Amint nyilvánossá válik, a park területén elhelyezett kivetítőkön folyamatosan láthatóak lesznek a ponthatárok, és köztéri számítógépek is rendelkezésre állnak majd. Először itt lesz mód arra is, hogy a felvételizők megismerjenek néhány pótfelvételi lehetőséget. (Akit ebben a körben egyik képzésre sem vesznek fel, augusztus 13-ig jelentkezhet újra, de már csak egy szakra.)

A felvételi sorrendet az eddigieknek megfelelően egy számítógépes algoritmus alakítja ki, amely egyszerre vizsgálja az összpontszámot, az intézményi rangsort, az államilag finanszírozott keretszámot és a kapacitásszámokat. Az algoritmus szakonként országos rangsorba állítja a jelentkezőket, majd a legjobb eredményt elért diáktól kezdve az első helyen megjelölt intézménybe illetve szakra helyezi el őket. Ha egy-egy intézmény már “megtelt”, akkor az oda első helyen jelentkezett, de a pontszámuk alapján később sorra kerülő diákokat már a második helyen bejelölt képzésre veszi fel és így tovább. Ez a folyamat addig zajlik, míg az adott képzési területen, illetve szakon felvettek száma el nem éri az államilag támogatott keretszámot – ez a tavalyihoz hasonlóan idén is 56 ezer. Az algoritmus ezután a költségtérítés jelentkezők között dolgozik tovább, akik közül annyit vesz fel, amennyit az intézmény kapacitása enged.

Az idei felvételi egyik legnagyobb újdonsága a megváltozott pontrendszer, amelyben jelentősen megnő az érettségi súlya. Idén már nem 144, hanem 480 a maximális pontszám. Ebből 200 pontot lehet szerezni a felvételin előírt két érettségi tárgyból tett vizsgával, 200 pontot érnek a középiskolai eredmények (az öt érettségi tárgy százalékos eredményeinek átlaga) és 80 többletpontot lehet szerezni. Ez az eddigiekkel ellentétben nem nyelvvizsgákkal, hanem a két emelt szintű érettségi vizsga megszerzésével elérhető lesz.

A 2004-es csúcshoz képest egyébként az utóbbi években folyamatosan csökken a jelentkezők száma: míg négy éve még 166 ezren akartak továbbtanulni, idén már csak alig több mint 96 ezren adták be a jelentkezésüket valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Tavaly a legnépszerűbb a gazdaságtudományi terület volt és hat szakon kellett maximális pontszámot elérni a bekerüléshez.