Ma helyezik örök nyugalomra Ingmar Bergmant

Szombaton, szűk családi és baráti körben tartják Ingmar Bergman svéd filmrendező temetését a Farö-szigeten, jelentette egy svéd napilap. A világ egyik legmeghatározóbb filmrendezőjének tartott Bergman július 30-án, 89 éves korában hunyt el.

A temetésről semmilyen információt sem hoztak nyilvánosságra, és a várakozások szerint a rendőrség emberei és biztonsági őrök tartják távol a hívatlan érdeklődőket. A legendás filmrendezőt a sziget egyik templomának temetőjében helyezik örök nyugalomra.

Bergman 1918-ban született Uppsalában, Svédországban. Lutheránus lelkész apja szigorúan vallásos szellemben nevelte, ami fontos szerepet játszott a rendező munkájában. A stockholmi egyetemen irodalmat és művészettörténetet tanult, de tanulmányait nem fejezte be, mert a színház, majd a film kezdte érdekelni.

Leghíresebb filmjei közé tartozik a Tükör által homályosan (1961), A hetedik pecsét (1957) és a négy Oscar-díjjal, köztük a legjobb külföldi filmnek járóval jutalmazott Fanny és Alexander (1982). Személyes témájú filmjeiben a hit elvesztésével, a szeretettel, magánnyal, a szenvedéssel foglalkozott.