Ma fogadja Sólyom László a parlamenti pártok képviselőit

Kedden fogadja Sólyom László, köztársasági elnök a parlamenti pártok képviselőit a Sándor -palotában, azon az általa kezdeményezett ötpárti tárgyaláson, amelynek célja a költségvetési szabályok megújítása. Az államfő egy lapinterjúban jelentette be, hogy még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat az államadósság és a költségvetési hiány alkotmányos korlátok közé szorítása érdekében.

Az öt parlamenti farkcióvezetője, amennyiben igénylik egy-egy szakértőt is magukkal vihetnek a találkozóra. Veres János pénzügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy jó esélyt lát arra, hogy létrejöjjön megállapodás az összes párttal, amely garantálja, hogy 2009 után olyan költségvetést kell elfogadnia a mindenkori parlamenti többségnek, ami nem engedi ismét elszaladni az államadósságot. A PM javaslatai között szerepel például az Országgyűlés Költségvetési Hivatalának létrehozása, a három évre szóló költségvetési előtervezés, és az, hogy bármely önálló fejezet csak ellentételezés fejében vállalhat többletkiadást.

“Most lehetne és kellene a költségvetést alkotmányos korlátok közé szorítani. Erre és a szabályok betartását kikényszerítő szerv felállítására most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság” – mondta Sólyom László korábban a Magyar Hírlapnak adott interjújában, amelyben bejelentette az ötpárti tárgyalásról szóló javaslatát is. “A születőben lévő, törékeny konszenzust szeretném támogatni és megerősíteni azzal, hogy még ebben a hónapban tárgyalásra hívom a parlamenti pártokat a Sándor palotába. (…) a szabályozott költségvetés az ország jövője szempontjából alapvető kitörési pont a túlköltekezés és megszorítás ciklusaiból” -nyilatkozta az államfő.