Ma este tartják az Eurovíziós Dalverseny döntőjét

Magyar idő szerint este 9 órakor kezdődik a norvégiai Oslóban az 55. Eurovíziós Dalverseny döntője. A megmérettetést több mint 120 millióan láthatják majd élőben 39 európai országban, de még Burmában, Ausztráliában és Új Zélandon is – közölték szombaton a dalverseny szervezői.

Az oslói Telenor Arénában 16 ezer néző követi majd figyelemmel a versenyt, amelynek a bukmékerek szerint Azerbajdzsán, Németország, Örményország és Izrael indulói a legnagyobb esélyesei. A norvég közszolgálati televízió a számítások szerint 25 millió eurót költött a verseny megrendezésére.

A döntőbe egyébként automatikusan bekerültek az Eurovíziós Dalverseny “alapítói” – Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Spanyolország – valamint a tavalyi nyertes Norvégia.

A keddi és a csütörtöki elődöntőkön bejutott a fináléba Bosznia-Hercegovina, Moldávia, Oroszország, Görögország, Portugália, Fehéroroszország, Szerbia, Belgium, Albánia, Izland, Grúzia, Ukrajna, Törökország, Izrael, Írország, Ciprus, Azerbajdzsán, Románia, Örményország és Dánia.

Az idei nyertest magyar idő szerint este 11 óra körül jelentik be. A versenyzőkre minden egyes induló országban egy-egy zsűri, illetve a tévénézők voksolnak.

Tavaly Oroszországban rendezték meg az Eurovíziós Dalversenyt, akkor ott a norvég Alexander Rybak nyert és emiatt tartják a mostani megmérettetést Oslóban. Idén nincs magyar indulója a versenynek, a döntőt pénzügyi okokból most nem a Magyar Televízió, hanem a Duna TV közvetíti.