Ma este 6-tól egynapos sztrájk lesz Ferihegyen

Pénteken este 6-tól szombaton este 6-ig sztrájkolnak a Celebi GH Kft. dolgozói a ferihegyi repülőtéren, mivel a pénteki tárgyalásokon sem közeledtek az álláspontok a béremelésekről – tudta meg a Független Hírügynökség a Forgalmi és Rampatisztek Szakmai Szakszervezetének (FORTISZ) elnökétől.

Peres Gábor elmondta, hogy a munkabeszüntetéshez öt reprezentatív szakszervezet csatlakozott, így este 6-tól többek között nem dolgoznak a jegykezelők, a poggyászrakodók, a gépkocsivezetők és a rampatisztek sem, így várhatóan hatalmas fennakadások lesznek a repülőtér forgalmában.

A Celebi GH Kft. dolgozói 15 százalékos alapbéremelést szeretnének, de a cégvezetés nulla százalékos alapbéremelést és 1+2 százalékos, teljesítményhez kötött bónuszt hajlandó adni. A tárgyalások több hete tartanak és az álláspontok érdemben nem közeledtek egymáshoz.

Kedden délután már tartott egy háromórás sztrájkot a földi kiszolgálást végző Celebi GH Kft 120 dolgozója. Akkor a mostanihoz hasonlóan a jegykezelők, a poggyászrakodók, a gépkocsivezetők és a rampatisztek szüntették be a munkát. Akciójuk 22 járatot és csaknem kétezer utast érintett.

A Celebi dolgozóin kívül a 75 főt foglalkoztató, az üzemanyagtöltést végző RÜK Kft. dolgozói is sztrájkolnak szombaton délelőtt 11-től este 6-ig. Ők 15-18 százalékos béremelést követelnek, szemben a munkáltató 7,5 százalékos ajánlatával.