Ma ereszkednek le az Északi-sarkon a tengerfenékre az oroszok

Szerdán este ereszkedik le az Északi-sark jege alatt a tengerfenékre három orosz kutató, akik tudományos bizonyítékokat akarnak szerezni ahhoz, hogy az Északi-sark Oroszországé. A tudósokat – akik közül kettő parlamenti képviselő is – már a lemerülési pont közelébe szállította az Akagyemik Fjodorov hajó, a Rosszija atomjégtörő felvezetésével.

A három kutató két Mir típusú mini-tengeralattjáróval ereszkedik le 4 kilométer mélységbe. Tudományos kísérleteket végeznek, majd hátrahagynak egy orosz nemzeti zászlót és egy kapszulában üzenetet a jövő nemzedékeinek. A legfőbb cél bebizonyítani, hogy az Északi-sark nem más, mint Eurázsia kontinentális talapzata, vagyis Oroszország területi vizeihez tartozik.

Az Északi-sark iránt az utóbbi időben egyre nagyobb a nemzetközi érdeklődés, mert a tengerfenék alatt nagy energiahordozó-tartalékokat sejtenek, amelyek az egyre jobban olvadó sarki jég következtében hozzáférhetőkké és talán gazdaságosan kiaknázhatókká válhatnak.

Ezen az alapon Moszkva 2001-ben hivatalosan is kérte az ENSZ-ben 200 mérföld széles területei vizeinek kiterjesztését az Északi-sarkra és a sarkvidék nagyobbik részére. Az ENSZ még nem döntött, az orosz igényt több ország, köztük az Egyesült Államok is támadja.

Egyes orosz lapok azt sugallják, hogy verseny van az Északi-sarkért Oroszország és az Egyesült Államok között. Az orosz lapok szerint ezért indult az Északi-sark körüli tengerfenék kutatására egy amerikai expedíció július 1-én Norvégiából. De az oroszok által említett amerikai expedíció – a honlapja szerint – mélytengeri robotokkal az élet nyomait kutatja a sarkvidék tengerfenekén.

Az orosz expedíció július 24-én indult Murmanszkból.