Ma eldől

Ma eldől
Fontos nap a mai a felsőoktatásba jelentkező fiatalok számára, hiszen ma este válnak nyilvánossá azok a titokzatos és eddig titkos ponthatárok, amelyek eldöntik, szabad-e az út felfelé. Afelől azért nyugodt vagyok, hogy a valóban szorgalmas és tehetséges diákok mind bejutnak valamelyik egyetemre. Hegyi Erika jegyzete.

Viszont bizonyára lesznek olyanok is, akik a magas pontszám és a család szerény anyagi helyzete miatt nem szerezhetnek diplomát. Igazságtalan ez, még akkor is, ha pár éve az a szlogen járja: „egy jó szakma többet ér a diplománál”. Nem is a szlogen tartalmával van baj, csupán azzal, hogy az önköltséges egyetemi képzés megjelenésével nem mindig azok tanulhatnak tovább, akik megérdemelnék. Hogy ott a diákhitel? Igen, ott van, de ki szeretné az életét többmilliós adóssággal kezdeni?

Ott a szakma? Igen, ott van, de nem mindegy, milyen munkát (fizikait vagy szellemit, könnyűt vagy nehezet) végez az ember, és hogy azért a munkáért mennyi fizetést kap majd. Az államnak azonban kell a fizetős diákok tandíjából származó bevétel, és kell az emiatt fennálló igazságtalanság is. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy kik szereznek diplomát, és kik kerülnek így a magasabb pozíciókba.

– Hegyi Erika –

 
hirdetés


hirdet�s