Ma döntenek a lokátorról a pécsiek

Vasárnap eldőlhet, hogy a Pécs melletti Tubes-hegyre kerülhet-e a NATO-lokátor állomás. Erről népszavazás keretében dönthetnek a helyiek; ha leszavazzák a tervet, máshol kell felépíteni a radart.

A kérdés lényege: egyetért-e ön azzal, hogy Pécs közigazgatási határait úgy módosítsák, hogy ott ne épülhessen katonai radar? A referendum ügydöntő, vagyis annak eredménye kötelezi az önkormányzatot, de a város polgármestere azt ígérte, hogy a népszavazás eredményét akkor is tiszteletben tartja, ha az alacsony részvétel miatt az nem lenne érvényes.

Pécs főjegyzője a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: a referendum akkor lesz érvényes, ha azon a város 123 ezer választópolgárának több mint fele részt vesz, eredményes pedig akkor, ha a szavazók több mint fele azonos választ ad.

A népszavazást kiírását egyébként civil szervezetek kezdeményezték. A lokátort elutasító pécsiek egy csoportja egy éve hozta létre a Civilek a Mecsekért Mozgalmat (CMM), amely összegyűjtötte a népszavazáshoz szükséges aláírásokat, összesen csaknem 13 ezret.

Ha a népszavazás érvényes lesz, és a szavazók elutasítják a radart, akkor a pécsi közgyűlésnek módosítania kell a város rendezési tervét, hogy ne épülhessen a lokátor a Tubesre.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 2005. novemberében jelentette be, hogy a kormány a Pécs melletti Tubesre javasolja telepíteni az eredetileg a Zengőre tervezett radart.