Ma délután adják át a 2008-as Magyar Formatervezési Díjakat

Kedden délután öt órakor adják át a 29. Magyar Formatervezési Díjakat a budapesti Iparművészeti Múzeumban. A hazai dizájnszakma legrangosabb elismerését elnyerő hat díjazott és az öt különdíjas pályamunka arról árulkodik, hogy a magyar tervezők körében is ma már alapvető a környezettudatos szemlélet. A díjnyertes alkotásokból kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeumban.

A 29. Magyar Formatervezési Díj pályázatára ebben az évben összesen 203 munka érkezett. Az öt millió forint összdíjazású elismeréssel a magyar dizájnszakma kiemelkedő alkotóit jutalmazzák termék, vizuális kommunikáció terv és diákmunka kategóriában. A 11 tagú nemzetközi zsűri az öt különdíj mellett diákmunka-kategóriában három, tervkategóriában kettő, valamint vizuális kommunikáció kategóriában egy díjat ítélt oda.

Az idei díjazott alkotások között olyan környezettudatos munkákat találunk, mint például egy mobil szélgenerátor, egy napkollektoros kerti zuhany, környezetbarát mosógép vagy egy természetbarát, kétéltű jármű.

Diákmunka kategóriában Sümegi Éva Fűszercsomagolás című munkáját, Nagy Richárd Magzatvizsgálóját és Nyilas Kálmán Mobil szélgenerátorát díjazta a Magyar Formatervezési Tanács. Lenkei Balázs “Napkorong” napkollektoros kerti zuhanya és Gőczey András Gauskereke, vagyis lábbal hajtható egykerekű sporteszköze kapja terv kategóriában a rangos elismerést. Vizuális kommunikáció kategóriában Lonovics Zoltán a The Room magazin vizuális arculatáért részesül a Magyar Formatervezési Tanács Díjában.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium Felsőoktatási szakállamtitkárság különdíjában két pályamű részesül. Szabó Levente Electrolux E-Wash környezetbarát mosógépe, valamint Szabó Dávid és Vásárhelyi János Fly című interaktív köztéri pad projektje. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal különdíját Bagó Ákos Károly és Pavella Zoltán veheti át egy TB típusú térdprotézis-beültető eszközcsalád kifejlesztéséért. A Magyar Szabadalmi Hivatal különdíjában Biczó Levente részesül, aki Danuvia Nova 5.1.i. típusú motorkerékpár konstrukciójával érdemelte ki az elismerést.

A díjazott munkákból kiállítás nyílik az Iparművészeti Múzeum földszinti galériájában. A tárlattal egy időben, október 26-ig látható a FormaTúra elnevezésű vándorkiállítás is, amelyik az elmúlt öt év Magyar Formatervezési Díj-pályázat nyerteseinek és különdíjasainak munkáit mutatja be. A FormaTúra Sopron, Győr, Debrecen, Kecskemét és Miskolc után érkezett Budapestre, majd október végétől Szegeden látható.