Ma búcsúzik az UV villamos

Hétfőn szállít utasokat utoljára Budapesten UV villamos. A szerelvények a 47-es vonalán napközben a menetrend szerint járnak majd, az utolsó azonban különleges lesz: virágokkal díszítik fel, az oldalán pedig az “Isten veled Budapest” felirat lesz olvasható. Ez a búcsúzó villamos délután 4-5 óra körül megy majd át utoljára a Szabadság hídon – tájékoztatta a Független Hírügynökséget korábban a BKV sajtóosztálya.

Az UV villamosok 50 év után vonulnak ki Budapest utcáiról, mert elöregedett a szekrényvázuk, javításuk pedig gazdaságtalan lenne. A szerelvények a XXI. század igényeit már nem tudják kielégíteni, hiszen zajosak, nem fűthetőek és utazási komfortjuk is alacsony. A jelenlegi villamospark 120 motorkocsiból áll, ezek együtt 2006-ig csaknem 316 millió kilométert tettek meg. A legtöbbet futott kocsi a 3209-es pályaszámú volt: 1956. és 2004. között több mint 3 millió kilométert tett meg, ezalatt 20 millió utast szállított.

A típus nevének eredetéről több elmélet született. A közvélekedés szerint az UV Új Villamost jelent, de ez nem igaz. Az UV elnevezés, távvezérelt villamost takar. A távvezérlés azt jelenti, hogy az egyik motorkocsiból lehet vezérelni másik motorkocsit is.

A félszáz éve szolgálatot teljesítő sárga járművek helyett keddtől felújított Ganz Ipari Csuklós villamosok közlekednek.