Ma az utolsó nap, hogy pályázni lehet energiatakarékos izzókra

A környezetvédelmi tárca péntekig fogadja izzócsere-programja keretében a pályázatokat. Az energiatakarékos izzókat a meghosszabbított pályázati idõszakban már a mozgáskorlátozottakat segítõ közhasznú alapítványok is igényelhetik saját intézményeik, sõt a hozzájuk tartozó mozgáskorlátozott háztartások számára is.

Az Izzócsere Programban a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium uniós forrásból, pályázat útján 230 millió forint értékben oszt ki energiatakarékos fénycsöveket a nagycsaládosokat, idõseket, óvodákat és mozgáskorlátozottakat segítõ szervezeteknek. A támogatottak évente összesen 780 millió forintot takaríthatnak meg rezsijükbõl. Ezzel csaknem 24 ezer tonnával kevesebb széndioxid kerül a levegõbe, 6 ezer hektárnyi erdõ menekül meg, és az erõmûveknek 3,14 megawattal kevesebb áramot kell elõállítaniuk – áll a zöldtárca közleményében.

Ha egy család mindössze öt hagyományos, áramfaló égõt cserél energiatakarékos fénycsõre, egy évben 17 ezer forintot takaríthatnak meg a villanyszámlán – zárul a közlemény.