Ma áll munkába az új gyermek-rohamkocsi Budapesten

Pénteken állítják munkába az ország legmodernebb gyermek-rohamkocsiját. A több mint 22 millió forintot érő járművet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Szent Márton Gyermek-mentőszolgálat Alapítvány közösen üzemelteti, és jóval színvonalasabb ellátást biztosít majd, mint elődje.

Az alapítványt 8 évvel ezelőtt hozták létre gyermekintenzíves orvosok közreműködésével. A szervezet évi kétezer riasztást kap; ezek 60-70 százaléka baleset, a többit pedig a súlyos-életveszélyes állapotban lévő gyermekek szállítása teszi ki. Az új kocsira civil adományokból és pályázatokból sikerült előteremteni a pénzt – mondta László Endre Márton, a szervezet alapítója.

A jármű fedélzetén egy gyermekintenzíves orvos és egy mentőápoló is lesz, technikai felszereltségét tekintve pedig az ország legmodernebb mentőautójának számít. Egyebek mellett egy lélegeztető gép és egy inkubátor is van benne. Az utastér is sokkal nagyobb, mint egy átlagos mentőautóban, így az orvosok sokkal kényelmesebben el tudják látni a kis betegeket – tette hozzá.

A László Endre Márton elmondta: az együttműködés értelmében az OMSZ irányítja a mentést, fizeti a béreket, és az üzemanyag-költséget is a mentőszolgálat állja. Az alapítvány veszi a műszaki felszerelést, a fogyóeszközöket, gyógyszereket, illetve az egyenruhákat. Ez utóbbi egyébként körülbelül évi 10 millió forintot tesz ki.

A fővárosban jelenleg ez az egy gyermek-rohamkocsi működik, de nincs is szükség ennél többre. Vidéken jól jönne egy ilyen “mozgó intenzív osztály”, de sajnos nincs annyi szakorvos, hogy meg lehessen oldani a 24 órás intenzív szolgálatot – mondta László Endre Márton. Az alapítvány most továbbképzéssel és eszközök adományozásával próbál javítani ezen a helyzeten.