Ma adják át a gödöllõi Kastélykertet

Szombattól eredeti pompájában csodálhatják meg az érdeklõdõk a Gödöllõi Grassalkovich Kastély kertjét. .

Május 1-jén adják át ugyanis az angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban felújított parkot, így ugyanaz a látvány tárul  a látogatók elé, mint amiben annak idején Erzsébet királyné gyönyörködhetett – mondta a Független Hírügynökségnek Révész T. Mihály igazgató

Erzsébet királyné imádta az ibolyát, a jácintot, de még számos más kedvenc virága volt. Egyik kedvelt tartózkodási helyén, a Gödöllõi Kastélyban hamarosan ugyanolyan állapotban nézhetik meg a vendéget a parkot, mint amilyen az a 19. században volt. Az elmúlt száz évben alig fordítottak pénzt és idõt a kert gondozására, most azonban angol tájképi romantikus-klasszicista stílusban újították fel. Murvás útburkolatot kap, így hintókkal is lehet majd kocsikázni ott.

Az egész kert 26 hektáros, a mostani felújítás 52 ezer négyzetmétert érint. A 19. században az volt a divat, hogy úgy ültették be a kerteket, hogy szinte egész évben virágozzon. Ilyen lesz a kert mostantól, bármelyik hónapban is látogatnak el oda az érdeklõdõk, színes, virágos lesz majd.

A felújítási munkát tavaly július közepén indultak a Gödöllõi Grassalkovich Kastélyban. A kertet május 1-jén, az épületet június 1-jén adják át. A nyáron már a kiállítások is megnyílnak. A lovarda és a barokk istálló is elkészül 2011 februárjára. Eddig 1 milliárd 666 millió forintot fordítottak a munkálatokra, de a kormány március 24-i döntése nyomán további 1 milliárd forintot költhetnek a rekonstrukcióra.

A Gödöllõ Kastélyt Grassalkovich Antal gróf építtette a XVIII.. században. A kettõs U alakú, hatalmas parkkal rendelkezõ kastély még a század során több bõvítésen és átalakításon ment keresztül, mai formáját végül is a XIX. század elején, a Grassalkovichok harmadik generációja idejében nyerte el. Az ekkorra nyolcszárnyúvá terebélyesedett együttesben az urasági lakosztályok és reprezentatív terek mellett templom, színház, lovarda, fürdõ és virágház, valamint narancsház kapott helyet.
– Független Hírügynökség –