Ma 50 éves az Európai Unió – a cseh államfő máris bírálta a Berlini Nyilatkozatot

Máris bírálta a vasárnap elfogadott Berlini Nyilatkozatot Vacláv Klaus cseh államfő, aki a német közszolgálati televíziónak adott interjújában elmondta: demokratikus vitának kellett volna megelőznie a dokumentum elkészítését.

Klaus hozzátette: szerinte egyes országokat nem vontak be kellő mértékben a nyilatkozat előkészítésébe, sőt ő maga is csak huszonnégy órával a berlini csúcs előtt olvasta először a dokumentumot. Angela Merkel német kancellár azonban már eddig is többször úgy nyilatkozott, hogy Németország időben egyeztetett a tervezetről a 27 uniós tagállam képviselőivel.

A dokumentumot egyébként pozitívan értékelte Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök. Szerinte nem gond, hogy az alkotmányra való közvetlen utalás kimaradt a szövegből, mert így megelőzték, hogy esetleg nézetkülönbségeket okozzon a tagállamok között.

Az Európai Unió állam- és kormányfői vasárnap fogadták el a közösség 50. évfordulója alkalmából kiadott, ünnepélyes Berlini Nyilatkozatot. A berlini Német Történeti Múzeumban aláírt, kétoldalas dokumentum visszatekint a szervezet elmúlt fél évszázadára és megfogalmazza az Unió jövőbeni céljait; egyebek mellett szó van benne egy új, közös alapról és a közösség nyitottságáról. A nyilatkozatban ugyanakkor nem szerepel az Unió bővítésének pontos menete.Sporthírek