Ma 40 éve hunyt el Kodály Zoltán

Negyven éve, 1967. március 6- án halt meg Kodály Zoltán Kossuth-díjas zeneszerző, népzenekutató és zenetudós. Halálának évfordulóján az Oktatási és Kulturális tárca államtitkára, Arató Gergely és a Magyar Kodály Társaság elnöke, Bónis Ferenc emlékezett Kodály Zoltánra kedden délután a Farkasréti temetőben.

A Magyar Kodály Társaság elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: nemzetközi értelemben is kiemelkedőt alkotott a zenetudós. “Szőttesként” fonta egybe Kodály Zoltán a zeneszerzői, népzenekutatói és nevelői munkát – foglalta össze Bónis Ferenc az életművet. Az egyik énje tanult a másiktól, a pedagógusi tevékenységében kamatoztatta a kutatói munkájában elért eredményeit, és amikor komponált, akkor mindezt összegezte.
Az általános zeneoktatás, az “éneklő iskolák” követelőjeként tudta, hogy a zene nem eszköz, hanem cél, hangsúlyozta Bónis Ferenc.

A 2007-es Kodály emlékévben a zeneszerző születésének 125. évfordulóját is ünneplik országszerte. Az egész évben tartó rendezvénysorozat keretében kiállításokat, hangversenyeket és konferenciákat rendeznek.

A március 16-án kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) programjai is csatlakoznak a Kodály-évfordulóhoz. A BTF nyitókoncertjén a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Nemzeti Énekkar ad koncertet Kocsis Zoltán vezényletével. A Kodály Művészeti Fesztiválnak és az Ének-zenei Iskolák Országos Találkozójának pedig Kecskemét ad otthont.

Kodály Zoltán műveit nemcsak Budapesten, Pécsett, Gyulán, Szegeden, Nyíregyházán, Veszprémben, Szolnokon hallgathatja meg a közönség az év során. Berlinben, Chicagóban, Athénban, Bukarestben, Sanghajban is megemlékeznek a 125. éve született zeneszerzőről. Az évfordulóhoz csatlakozva a Magyar Rádió és a Hungaroton CD-sorozaton jelenteti meg Kodály Zoltán összes művét. A több évre tervezett zenei vállalkozás első néhány lemeze jelenik meg a jubileumi évben.