MÁV: Csütörtök reggeli helyzetkép a vonatközlekedésről

Miskolc, Budapest – A dunántúli és az észak-magyarországi vasútvonalakon fokozatosan javul a helyzet, amit az elmúlt napok időjárása, a viharok és az áradások okoztak.

Azonban még vannak olyan vonalszakaszok, ahol sebességkorlátozás van érvényben, vagy vonatpótló busz szállítja az utasokat, és emiatt hosszabb menetidőre kell számítani.

A Dunántúlon

 • A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon, Nagyszentjános és Győrszentiván között a Bakony-ér áradása miatt csökkentették a vonatok sebességét. Emiatt a vonatok átlagosan5-10 percet késnek.
  Az M1 autópálya lezárása miatt a MÁV-START a nem pótdíjas járatain, Budapest–Győr–Budapest viszonylatban elfogadja a Kisalföld Volán és a Volánbusz által kiállított bérleteket. Pótdíj megváltásával az utasok az intercity vonatokat is igénybe vehetik.
 • Továbbá a Dombóvár–Bátaszék vonalon, Dombóvár és Mágocs-Alsómocsolád között kell vonatpótló autóbuszra szállni. A buszközlekedés miatt 10-15 perces késések várhatók.
 • ·        A Budapest–Pécs vasútvonalon Sásd és Dombóvár valamint Döbrököz és Dombóvár között a vonatok lassabban, 10-15 perces késéssel közlekednek. 
 • ·        A Budapest–Székesfehérvár vonalon végzett pályafejlesztési munkák miatt a már megszokott módosított menetrend szerint járnak a vonatok.


Észak-Magyarország területén

 • A Budapest–Hatvan–Miskolc vonalon Nyékládháza és Miskolc-Tiszai pályaudvar között az egyik vágányon szünetel a forgalom, a másikon csökkentett sebességgel tudnak csak közlekedni a járatok. Ezenkívül Miskolc-Tiszai pályaudvar–Felsőzsolca állomások között a Sajó hídon 40 km/h sebességkorlátozást kellett bevezetni. Mindezek miatt a vonatok 5-10 perces késéssel közlekednek.
 • A Miskolc–Sátoraljaújhely vonalon Olaszliszka-Tolcsva és Sátoraljaújhely között vonatpótló autóbuszok viszik az utasokat. Ezen a szakaszon 10-15 percet késnek a vonatok.
 • A Vámosgyörk–Újszász–Szolnok vonalon Jászapáti és Vámosgyörk állomások között a pályát lezárták. Vonatpótló autóbuszok közlekednek körülbelül 10 perces késéssel.
 • Vác–Balassagyarmat vonalon az Ipoly áradása miatt a vasúti közlekedés Drégelypalánk–Balassagyarmat között szünetel. Az utasokat vonatpótló autóbuszok szállítják. Ezen a vonalon 5-10 perces késések várhatók.
 • Miskolc–Hidasnémeti vonalon, Szikszó és Halmaj között 5 km/h sebességre csökkentették a vonatok sebességét. 10-15 perces késések várhatók.
 • Miskolc–Ózd vonalon, Putnok-Bánréve között több helyen sebességkorlátozást kellett bevezetni. Emiatt a vonatok 10-15 perces késéssel közlekednek.
 • A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon Sajóecseg és Szendrő között a vonatok helyett a Borsod Volán szállítja az utasokat a menetrend szerinti járataival. Az érvényes vasúti menetjegyeket és a bérleteket a volántársaság elfogadja. 

Elutazás előtt célszerű előre tájékozódni az állomásokon és a pályaudvarokon, valamint a www.mav.hu, www.mav-start.hu weboldalakon és a 06 40 49 49 49-es helyi tarifával hívható kék számon. 

A késésért és a kényelmetlenségekért a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt szíves türelmüket és megértésüket kéri!