M11-es: összefogás egy új észak-déli tengelyű közép-európai gyorsforgalmi útért

M11 néven munkacsoport alakul a jövő héten annak a gyorsforgalmi útnak a támogatására, amely az M6-os autópálya meghosszabbításaként, a jelenlegi 11-es út közelében vezetne Esztergomon át, a szlovákiai Zsolnán keresztül a Balti-tengeri Gdansk kikötőig. Az M11-esre keresztelt út az idén bekerült a magyar országos területrendezési tervbe, elkészültek nyomvonaltervei csakúgy, mint a határkapcsolatot biztosító új esztergomi híd látványtervei is.

Az esztergomi székhelyű Ister-Granum Eurorégió Fejlesztési Ügynökség Kht. a Független Hírügynökséget pénteken arról tájékoztatta, hogy a kezdeményezés támogatására a jövő hét csütörtökön 14 órakor az esztergomi Szent Adalbert Központban tartja alakuló ülését az M11-es munkacsoport. Létrehozását Meggyes Tamás Esztergom polgármestere, országgyűlési képviselő kezdeményezte, aki tagoknak magyar és szlovák országgyűlési képviselőket, polgármestereket, közlekedési szakembereket és a tervezett nyomvonal mentén székelő jelentős beruházókat kért fel.

A munkacsoport célja, hogy az M11-es és annak szlovákiai meghosszabbítása, az R3-as gyorsforgalmi út tervei készüljenek el, az új tengely kapjon TEN-T besorolást – vagyis kerüljön be az Unió által kiemelten támogatott közúti közlekedési nyomvonalak közé -, és a 2014-2020 közötti költségvetési időszakban kezdődjön meg építése. Az alakuló ülésen bemutatják az M11-es nyomvonaltervét és az új esztergomi autópályahíd látványtervét is.

Az M11-es a horvátországi, adriai kikötővárost, Plocét Budapesttel összekötő V/C helsinki folyosó északi meghosszabbításaként teremt kapcsolatot Zsolnával, Krakkóval, Varsóval és a Balti-tengeri lengyel kikötővárossal, Gdanskkal. Ezáltal egy új közép-európai fejlesztési tengely alakulhat ki, amely a magyar főváros geopolitikai súlyát tovább növelné.

A közlemény emlékeztet arra, hogy e tárgyban az első konferenciát 2001 júniusában rendezték Esztergomban, és azóta sikerült elérni, hogy a fejlesztés megjelent mind a magyar országos területrendezési, mind pedig a szlovák hálózatfejlesztési tervben is.