Luxushotel lesz a londoni Admiralty Arch

Luxushotel lesz a londoni Admiralty Arch
London, 2012. október 26., péntek (MTI) – Luxushotel lesz Londonban a Trafalgar Square és a Buckingham-palota között sokáig kihasználatlanul álló egykori kormányépület, az Admiralty Arch (Admiralitás-boltív).

A tulajdonos az állam, amely 99 évre hatvanmillió fontért (húszmilliárd forintért) adja bérbe egy ingatlanfejlesztőnek – közölte a kormány. A befektető 100-szobás, királyi és elnöki lakosztályt magában foglaló ötcsillagos szállodává alakítja át, amelyet várakozásai szerint évente 100 ezer ember keres fel, felerészt szállóvendégként, felerészt látogatóként – írta a The Daily Telegraph.

A jellegzetes, félkörív-alaprajzú, boltíves épület gyakran látható a televíziós közvetítéseken, amikor hivatalos alkalmakkor az állam vendégei áthaladnak árkádja alatt. Legutóbb az olimpia győztesei vonultak el alatta.

Az Admiralty Arch-ot az omlás veszélye fenyegeti. Nevét a közeli Királyi Tengerészet Főhadiszállásáról kapta, holott nincs semmilyen tengerészeti vonatkozása: Viktória királynő dicsőségére emeltette fia, VII. Eduárd. A masszív hármas kapuzat terveit 1910-ben Sir Aston Webb készítette.

2000-ben a miniszterelnöki hivatal egyes részei költöztek ide a Whitehallból. Az épület érdekesség az Admiralty Arch “orra”, amely egy apró, orralakú kiugrás két méter magasan a falból. Oka, eredete ismeretlen. A hagyomány szerint ez Napóleon orra, és mivel lóháton közlekedve derékmagasságba esik, aki az ívek alatt átlovagol, fényesíti azt.

– MTI –