Luxusautóban lyukas nadrágban

A megyei Apeh-igazgatóság idén eddig 24 vagyongyarapodási vizsgálatot kezdett.

Megyénkben is élnek olyan emberek, akik miközben kacsalábon forgó palotában élnek, és több tízmilliós autócsodákkal járnak, papíron veszteséges vállalkozást működtetnek, minimális bevallott jövedelem mellett.

Az Apeh Hajdú-Bihari Igazgatóság idén eddig 24 vagyongyarapodási vizsgálatot kezdeményezett, amelyek közül 11-et már lezártak, a többi még folyamatban van.

Hiányzó tízmilliók

A befejezett eljárások keretében (nem igazolt vagyonnövekmény miatt) 43 millió forint szja-hiányt, valamint egyéni vállalkozásokkal összefüggésben 104 millió forint szja-áfa-hiányt tártak fel az ellenőrök.

Többnyire azok a magánszemélyek számíthatnak ilyen ellenőrzésre, akiknek a jövedelme és az életvitele között feltűnő aránytalanság van, akik (miközben folyamatosan veszteséget, vagy minimális jövedelmet vallanak) feltűnően nagy értékű ingatlant vagy ingóságot vásárolnak, illetve akik kapcsán erre vonatkozó bejelentés érkezik.

Miközben idén is találkoztak már a revizorok olyan vállalkozóval, aki százmilliós vagyonnal nem tudott elszámolni, tapasztalataik szerint az adózók hihetetlen sztorikat képesek kitalálni a vagyoni helyzetüket igazolandó. Gyakori például az állítólag örökölt, ámde a hagyatékadó végzésében nem szereplő jelentős összegű készpénz.