"Luxus" kifutót kaptak a pécsi állatkert mosómedvéi

Tágasabb ketrecbe költöztek a pécsi állatkert mosómedvéi. A látogatók közelebbről is megfigyelhetik most már, hogyan élnek az eredetileg Észak-Amerikában honos, de ott nem túl kedvelt állatok.

Új kifutójukban mindent megtehetnek az emlősök, amit a természetben is szeretnek csinálni, tehát mászhatnak a faágakon, törzseken, viszonylag nagy kiterjedésű vízfelület is van itt – mondta a Független Hírügynökségnek Szatyor Miklós, a Pécsi Állatkert igazgatója.

A nyolc mosómedve egy 12 négyzetméteres, szűkös ketrecből költözött a háromszor akkora, medencével, mászókákkal és odúkkal bővített “luxus” kifutóba, ahol már rácsok sincsenek. Itt lakott egyébként egészen mostanáig a víziló, aki most téli szálláshelyén várja, hogy neki is elkészüljön az új, kibővített kuckója.

Az átépítés egy hónapig tartott, és az állatkert saját erőből valósította meg. Ehhez lebontották a korábbi vasrácsot, a vasat eladták, és ebből a pénzből építették meg a mosómedvék jelenlegi, sokkal kényelmesebb lakhelyét – mondta a Független Hírügynökségnek Pintér Tibor, az állatkert zoo-pedagógusa.

A közhiedelemmel ellentétben a mosómedvék egyáltalán nem mosnak. Viszont mancsukkal megragadják az élelmet, amely a természetben rendszerint rák vagy apróbb hal, ezért tűnhet úgy, mintha mindent megtisztogatnának evés előtt.

A mosómedvéket hazájukban, Észak-Amerikában azért nem kedvelik, mert túlságosan alkalmazkodtak a városi körülményekhez, és előszeretettel borogatják kukákat, hogy élelemhez jussanak. A pécsi állatkert mosómedvéinek ennél kifinomultabb az ízlésük, legszívesebben kakaós csigát majszolnak ugyanis.