BOON Sziréna

2009.01.09. 13:12

Tizenháromra nőtt a fagy áldozatainak száma Borsodban

<p>Miskolc - Újabb két ember halt meg kihűlés következtében, így tizenháromra növekedett a fagy áldozatainak száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.</p>

Tovább nőt a fagyban elhunytak száma Borsodban. Az ünnepek körüli időszakban és az azóta eltelt napokban szenvedtek legtöbben fagyhalált.

Dobi Tamás, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs munkatársa elmonta: a tpasztalatok alapján a kihűlés főként az egyedül, rossz szociális körülmények között élő, illetve idős vagy más okból gondoskodásra szoruló személyeket fenyegeti leginkább. Fontos tudatosítani, hogy a probléma nem csak rendőrségi, hanem elsősorban szociális, össztársadalmi ügy.
- Fokozottan figyeljünk embertársainkra, hiszen a tartós hideg időszak igazán most szedi áldozatait! A megyében kihűlés következtében elhalt személyek több mint kétharmadát fűtetlen lakásában, vagy házának udvarán érte a fagyhalál. A közhiedelemmel ellentétben a kihűléses halálesetek kisebb része, mintegy egyharmaduk kötődött közterülethez, az elhalálozottak közül egy fő volt hajléktalan - számolt be Dobi Tamás.
A legtöbbet a hasonló esetek elkerülése érdekében a veszélyeztetettek közvetlen környezetében élő hozzátartozók, szomszédok, szociális munkások tehetik meg azzal, hogy kellő időben tesznek jelzést az illetékes hatóságok felé.
Felhívta a figyelmet, hogy a hidegebb, téli időjárás beköszöntével fordítsunk nagyobb figyelmet azon embertársainkra, akik az utcán élik mindennapjaikat, sőt éjszakáikat is ott töltik. Lehetőségeink szerint segítsünk azoknak is „túlélni” a hideg időszakokat, akik szociális, vagy más egyéb személyi körülményeik miatt ezen a téren veszélyeztetettek.

Mint arról már beszámoltunk a Miskolci Rendőrkapitányság közigazgatási eljárás keretében vizsgálja a Sajópetriben és Miskolcon történt halálesetek körülményeit, amelyek során az elsődleges szakvélemények az idegenkezűséget kizárták. Emlékezetes: a miskolci 89 éves nénire lakása udvarán találtak rá január 05-én. Az idős nő halálát kihűlés okozta, akárcsak annak a 73 éves sajópetri idős asszonynak, aki fűtetlen lakásában halt meg január 07-én. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a tavalyi év október 15-től kezdődő időszakban kihűlés következtében ezidáig 13-an vesztették életüket.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!