Friss hírek

2009.08.25. 09:21

ÛRKUTATÁS - Elhalasztották a Discovery startját

<p>Az utolsó pillanatban elhalasztották kedd reggel a Discovery amerikai ûrrepülõgép startját. Az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) a rossz idõ miatt 24 órával késõbbre tûzte ki az új indulási idõpontot.</p>

Mindössze néhány perc volt már csak hátra a fellövésig, amikor a döntést meghozták. Az új idõpont magyar idõ szerint szerda reggel 7 óra 10 perc.

Augusztus 25. és 30. között 5 nap alatt 4 fellövési idõpont lehetséges.

Az ûrrepülõgép 7 ûrhajóssal a fedélzetén egy új hálószoba-berendezést visz a Nemzetközi Ûrállomásra, továbbá egy edzõgépet, egy fagyasztót, élelmet és más utánpótlást. Összesen 6,8 tonna terhet juttat az ûrállomásra a Leonardo elnevezésû olasz gyártmányú szállítómodulban.

A 13 napos repülés alatt a sikló legénységének két tagja háromszor végez majd szerelést a világûrben, egy-egy alkalommal 6 és fél órán át. Egyik munkájuk az lesz, hogy kicserélnek egy folyékonyammónia-tartályt, amely a hûtõrendszer része. Az ûrhajósok leszerelnek majd egy külsõ kísérleti berendezést, és lehozzák a földre értékelés céljából.

Erre az évre 5 repülést terveztek az amerikaiak, ebbõl ez a negyedik. Az ûrsiklók megépítése óta pedig a 128.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!