Általános sztrájk fenyeget Izraelben

Három órával elhalasztotta szerda reggel az általános sztrájk megkezdését a legnagyobb izraeli szakszervezeti szövetség, hogy egy utolsó esélyt adjon a megegyezésre. A Hisztadrut eredetileg szerda reggel 6 órától hirdetett meghatározatlan időre munkabeszüntetést, tiltakozásul az ellen, hogy a közalkalmazottak jelentős részének hónapok óta nem fizettek bért.

A szakszervezet főtitkára szerint addig folytatják majd az általános sztrájkot, amíg valamennyi közalkalmazott megkapja összes elmaradt bérét. A Hisztadrut február végére már meghirdetett egy hasonló munkabeszüntetést, de akkor az utolsó pillanatban lefújták a sztrájkot, mert maga a kormányfő ígérte meg, hogy “megoldja a bérkifizetési válságot”.

A Hisztadrut főtitkára szerint azonban 40 önkormányzat dolgozói továbbra sem kapták meg a bérüket, immár hónapok óta, úgyhogy kénytelenek beváltani a fenyegetésüket. Ha a szerda reggeli, legutolsó egyeztetések sem hoznak eredményt, az általános sztrájk komoly gondokat okozhat az izraeli kormányhivatalokban éppúgy, mint a légiközlekedésben.