Ölt a mustgáz Putnokon – az apa meghalt, fiát megmentették

Mustgáz – a szőlőlé erjedésekor felszabaduló szén-dioxid – ölt meg egy férfit a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Putnokon. A férfira és 32 éves fiára csütörtökön este találtak rá borospincéjük padlóján. A férfi meghalt a gáztól, fiát a gyors orvosi beavatkozás mentette meg – tájékoztatott pénteken a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Rendőr-főkapitányság.

A mustgáz okozta szerencsétlenségek oka leginkább a szakértelem hiánya, valamint az emberi figyelmetlenség. Sokan ugyanis nem veszik komolyan a színtelen, szagtalan gáz okozta veszélyt. A szakértők szerint 100 liter 18 fokos mustból 9 kilogramm gáz termelődik. A must erjedésekor olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek nehezebbek a levegőnél, így a föld közelében terülnek el. A tapasztalatok szerint a tragikusan végződő balesetek szinte kizárólag kis borpincékben fordulnak elő.

A szakemberek a megelőzésre a hagyományos módszereket javasolják: a pincébe derékmagasságban tartott és botra erősített gyertyával
tanácsos lemenni. Ha a gyertya elalszik, azonnal el kell hagyni a helyiséget. Fontos a megfelelő szellőztetés, vagy a nagyobb helyiség alkalmazása.

Aki mustgáz mérgezést kapott azt mielőbb elsősegélyben kell
részesíteni. a segítő azonban ne hajoljon közel az ájulthoz, mert az alacsonyan lévő gázoktól ő is bajba kerülhet. A legfontosabb alapszabály, hogy amíg a mentő megérkezik, az eszméletlen embert azonnal levegőre kell vinni, a pincét pedig át kell szellőztetni – tájékoztat a rendőrség.