Friss hírek

2009.09.27. 19:41

Megduplázódhat itthon a kiskorú cukorbetegek száma - RTL Híradó

<p>Egyre több gyerek lesz cukorbeteg Magyarországon - számolt be az RTL Híradó vasárnap. A Magyar Diabétesz Társaság felmérése szerint ezzel az egész életen át tartó betegséggel most körülbelül négyezer, 15 év alatti gyerek él itthon. Ez a szám 70 százalékkal, azaz csaknem hétezerre nõhet, ha nem sikerül csökkenteni a megbetegedések ütemét. Az állam a GDP fél százalékát, vagyis körülbelül évi 131 milliárd forintot költ a cukorbetegek kezelésére.</p>

Egyre több szülõ találkozik cukorbetegségre utaló panaszokkal gyermekénél. Barkai László, a Magyar Diabétesz Társaság alelnöke az RTL Híradónak azt mondta: az 5 év alatti kisgyerekek között soha nem látott mértékben emelkedik az ilyen megbetegedések száma. Arra számítanak ezért, hogy a következõ 15 évben a mostani duplájára nõ a kisgyerekek korosztályában a cukorbetegek aránya.

Eszerint a 15 év alattiaknál 70 százalékkal lehet több beteg, vagyis a mostani 4000-rõl majdnem 7000-re nõhet ez a szám. A gyereknél fõként az 1-es típusú diabétesz jellemzõ, amelynek pontos okát nem tudják, de egyre több a rossz életmód okozta 2-es típusú betegség is.

Magyarországon összesen körülbelül 700 ezer cukorbeteget tartanak nyilván. Az orvosok szerint még egyszer ennyien pedig nem tudnak betegségükrõl. Mire orvoshoz fordulnak gyakran már más probléma is kialakul emiatt. A legrosszabb következmény a vakság vagy a végtagamputáció.

A súlyos betegség költséges is. Kaló Zoltán egészségügyi közgazdász azt mondta: évi 131 milliárd forintot jelent viszonylag konzervatív számítások szerint is a cukorbetegség kezelése, és ebbe nincs beleszámolva a munkából kiesés költsége.

Az állam a GDP fél százalékát költi a cukorbetegek kezelésére. Szakemberek szerint nemzeti diabétesz programot kell készíteni, hogy hatékony megelõzéssel csökkentsék a betegség kialakulását, és hosszútávon a kezelések költségeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!