Lovas postakocsival közlekedni a Bükkben?

Lovas postakocsival közlekedni a Bükkben?
Bükkszentkereszt – Lovas postakocsik biztosítanák kilenc bükki településen a személyforgalmat, melyek a rövid erdei utakon közlekednének, ha minden igaz - a hagyományos közúti közlekedésnél – gyorsabban, olcsóbban és környezetkímélőbben. 

Sajtótájékoztatón mutatkozott be az az országosan egyedülálló kezdeményezés, mely kilenc bükki települést három postakocsi forgalomba állításával köt össze. Olyan fenntartható működésű, turisztikai szempontból eladható rendszert igyekszünk kiépíteni, mely főleg a Bükkben található közforgalomtól elzárt, településeket összekötő erdei utak használatán alapszik – mondta Halász Rezső, a pályázó Bükki Akciócsoport elnöke. A projekt keretében lovas postakocsi szolgálat biztosítja a közlekedést, persze nem az aszfaltos úton, hanem a a rövid erdei utakon, ami gyorsabb, olcsóbb és környezetkimélőbb, mint a jelenlegi nagy kerülővel járó közúti közlekedés.

Hárommal indulnak

A tájékoztatón elhangzott: a menetrend szerinti lovas postakocsi járatok két fő útvonalon haladnak majd, a menetrend nem csak a megállókban lesz olvasható, hanem a világhálón is hozzáférhetővé válik. Lehetőség nyílik majd internetes és telefonos helyfoglalásra, a postakocsik egy része igény szerint lovaskocsis túrák lebonyolítására is igénybe vehető majd. Így a az erdőtársaságokkal egyeztettetten a menetrendtől eltőrő útvonalak is teljesíthetők. A postakocsi szolgálat poggyász és küldeményszállítási feladatokat teljesít majd, a piacok ellátásához szükséges portékák vásártérre történő fuvarozása is megoldottá válik.

Nagy Márk projektgazda beszámolójából kiderült: a zárt kocsiszekrényes járművek megtervezését és legyártását tartalmazta a projekt. A járművek 6-7 fő szállítására alkalmasak, első körben kettes fogatként közlekednek. A tervezet 7,5 milliós összköltséggel 3,3 millió forintos támogatást kapott az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében.

Fejlesztési irányok

Az őszi tesztüzem után várhatóan tavasszal indul be a folyamatos forgalom. A továbbfejlesztésre az új Leader programban nyújtanak be pályázatot. Sikeres működés esetén további kocsik beszerzését tervezik, sűríteni kívánják a járatokat és az útvonalak számát is emelnék – ismerette a projektgazda. Az utak mentén postakocsi megállókat, melegedőket alakítanak ki. A projekt résztvevői egyesületbe tömörülve szervezik meg a lovas mentőszolgálatot, mely esetleges balesetkor a műszaki és élőállat mentést valósthatja meg. A célok között szerepel a lovas postakocsigyártás meghonosítása a régióban.

Postakocsi főútvonalak
Bükkaranyos-Harsány-Kisgyőr-Mocsolyás-Bükkszentkereszt-Répáshuta
Bükkszentkereszt-Sály-Borsodgeszt-Tibolddaróc-Bükkábrány