Friss hírek

2008.09.10. 05:56

Csökkentik az olajkitermelést az Opec tagállamai - Indonézia kilépett a szervezetből

<p>Napi 520 ezer hordóval csökkentik a kőolaj-kitermelést az OPEC tagállamai 40 napon belül - jelentették be szerdán a bécsi székhelyű szervezet találkozójának késő éjszakába húzódó megbeszélései után. Ezalatt április óta először - ha csak rövid időre is - de ismét 100 dollár alá csökkent a Brent-féle északi-tengeri könnyűolaj tőzsdei ára.</p>

Az Olajexportáló Országok Nemzetközi Szervezetének közleménye szerint a tagállamok - Irakot és Indonéziát kivéve - "szigorúan" tartják magukat a tavaly szeptemberi kvóta-megállapodáshoz, miszerint naponta maximum 28.8 millió hordó kőolajat termelnek ki.

Indonézia képviselője eközben bejelentette, hogy korábbi, májusi bejelentésükhöz híven az ázsiai ország kilép a szervezet tagságából. Indonéziában, az Opec egyetlen eddigi ázsiai tagállamában egyébként 1995 óta folyamatosan csökken a kitermelt kőolaj mennyisége.

Az Opec tagállamai a tervek szerint a legközelebb az év végén találkoznak, hogy ismét megvitassák a helyzetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!