Lovakocsival közlekednek, de interneten kommunikálnak Tolna megyében

Lovaskocsival közlekednek, de interneten kommunikálnak egymással a helyiek két Tolna megyei településen. Egy Aparhant nevű faluban minden második családnak van otthon internetje.

Az önkormányzat támogatja az előfizetést, így az csak 1500 forintba kerül egy családnak havonta. A falu vezetői a szomszédos 192 lakosú településnek is besegítenek, ők is rácsatlakozhattak a hálózatukra. Ott a 60 házból már 11 be van kötve a hálózatba.
A falvakban már bevett szokás, hogy a lakosok az interneten üzennek egymásnak. Nem mennek át a szomszédhoz, hanem e-mailt küldenek. A kapcsolattartásban egy antenna segít, amely mikrohullámon keresztül továbbítja a jelet a többi világhálóra kötött házhoz, havonta mindössze 1500 forintért. A többi költséget az önkormányzat állja. Szűcs György polgármester a Független Hírügynökségnek elmondta: céljuk, hogy a faluban tartsák a fiatalokat, és, hogy a falusiak előtt is megnyíljon egy kicsit a világ.

Az informatikai és hírközlési felügyeletnél nincs ilyen irányú felmérés, de arról tájékoztatták a Független Hírügynökséget, hogy nagy valószínűséggel Aparhant az a település Magyarországon, ahol a helyiek közül a legtöbben használják az internetet.