„Lovagok” versenye Debrecenben

Megkezdődött a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Verseny a Pósa utcai tornacsarnokban
Megkezdődött a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozó és Lovagi Hosszúkardvívó Verseny a Pósa utcai tornacsarnokban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Több ország előadói és vívói vesznek részt ezekben a napokban a Kétszarv Középkori Harcművészeti Találkozón és Lovagi Hosszúkardvívó Versenyen Debrecenben, a Pósa utcai iskola tornacsarnokában. A rendezvénynek a sportvonatkozásain kívül kulturális és tudományos aspektusai is vannak – hangsúlyozzák a szervezők.

A hosszúkardvívás egy több mint hatszáz éves hagyományokra épülő európai harcművészet és küzdősport. Megjelenésétől kezdve a hosszúkard a lovagság szimbolikus fegyvere, később elterjedt önvédelmi és párbajeszközzé vált. A vívók rendszeres, nyilvános tornákat rendeztek, melyek számát a legóvatosabb becslések is több százra teszik Európa-szerte. Ez a harcművészet élő mester hiányában kihalt, de szerencsére könyvek, kéziratok, kódexek formájában, képekben és szövegesen is megörökítették vívótudásukat – idézi fel dr. Pávay Tibor, az Anjou Udvari Lovagkör Kardvívó és Önvédelmi Iskola Sportegyesület, valamint a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség elnöke. E harcművészet képviselői november 10 és 12 között találkoznak Debrecenben, ahol versenyeznek és tapasztalataikat is kicserélik.

lo-1

Fotó: Matey István

Több évtizede nemzetközi együttműködés keretében világszerte több kutató, edző és vívóklub gyűjti, interpretálja és rekonstruálja „a lovagi szabadvívás művészetét”, így a kétkezes fémkarddal gyakorolt hosszúkardvívás itthon is önálló, jegyzett, elismert, a modern sportolási igényeket kielégítő sportággá vált, mely egyéni habitustól függően harcművészetként, versenysportként és szabadidősportként is egyaránt magas szinten űzhető és gyakorolható. A hazai aktív, rendszeres heti edzésekre járó hosszúkardvívó közösség ezer fő feletti és van több nemzetközileg jegyzett oktatónk és sportolónk is – tájékoztat Pávay Tibor.

A hosszúkard harcművészete a kardérzékről, a gyorsaságról és a mozdulatok harmóniájáról szól, nem a fizikai erőre épít. Hazánkban a Magyar Hosszúkardvívó Sportszövetség és tagegyesületei foglalkoznak ezen harcművészeti hagyomány kutatásával és újra élővé tételével, de mindez természetesen nemzetközi környezetben zajlik. (Jelen versenyt a debreceni tagegyesület, az Anjou Udvari Lovagkör Kardvívó Iskola szervezi.)

HBNTovábbi hírek a Sport kategóriából

Sporthírek