Lovagi Tornák Tere: Multifunkciós lovagok és az a megfizethetetlen atmoszféra

Épül a Lovagi Tornák Tere
Épül a Lovagi Tornák Tere - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Augusztus 20-án birtokba vehetjük a Lovagi Tornák Terét Diósgyőrben.

Ez egy nagyon fontos fordulópont – jelentette ki a Lovagi Tornák Terének egyik lelátóján, a szerdán megrendezett sajtótájékoztatón Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere annak apropóján, hogy három hét múlva átadják a közel egymilliárd forintból felépült létesítményt.

Meghatározó

– Miskolc turisztikai életében is meghatározó lesz, de rögtön hozzá is teszem: ez csak egy állomás, hiszen nagy erőkkel terveződik a következő időszak, amelyet a 2020-ig tartó európai uniós támogatási rendszer, illetve a nemrégiben aláírt modern városok program kapcsán a kormányzat által a Diósgyőri vár támogatásával kapcsolatban született elvi döntés alapoz meg. A Diósgyőri várat és környezetét szeretnénk tovább­fejleszteni.

A városatya elmondta: céljuk nem az, hogy köveket rakjanak egymásra és hogy új épületek szülessenek, hanem elsősorban az az alapelve a fejlesztéseknek, hogy egy vonzó turisztikai célpont legyen Diósgyőr.

Ez nagy érték!

– Ez egy nagyon nagy érték, amivel jól kell tudni sáfárkodni – hangsúlyozta Kiss Gábor. – A Lovagi Tornák Terének átadása augusztus 20-án lesz, így összekötjük a nemzeti ünnepünkkel, a kenyérszenteléssel is. Fontos tudni, hogy a 2012-ben elkezdett több mint 3 milliárd forintos fejlesztések ezzel be is fejeződnek. Ezzel egy olyan helyszín jön létre, ami multifunkciós és nagyon sokféle programra alkalmas. Tudjuk azt is, hogy egész éves programokat nem lehet itt szervezni. Nem titok viszont, hogy nemrégiben javasoltam a 2024-es nyári olimpia előzetes társadalmi vitája kapcsán, hogy a megvalósítási tanulmány készítői esetleg számolhatnak azzal, hogy például az íjászat versenyszám itt, ilyen helyszínen kerüljön megrendezésre. Ez a javaslat úgy néz ki, befogadásra kerülhet, hiszen ennél izgalmasabb helyszínt egy ilyen sportágnak nagyon nehéz lenne találni. De ugyanitt, ezen a helyszínen tematikus fesztiválokat is tudunk szervezni.

Kiss Gábor úgy vélte: a Borsodi Fonó nagykoncertjei kinőtték a várárkot, így a következő időszakban úgy tervezik majd, hogy ezzel az új helyszínnel már tudnak számolni.

Sajátos légkör

– A Lovagi Tornák Terének legnagyobb értéke – innen a nézőtérről látva is egyértelmű – az atmoszféra, ami korábban hozzáadódott a vár programjaihoz is – mondta az alpolgármester. – Ugyanakkor, ahogy látszik, a kialakításra kerülő burkolatrendszer komoly lovas versenyek megrendezésére is alkalmas lesz.

Végezetül elhangzott, hogy az augusztus 20-ai megnyitó ünnepségsorozatot komplex családi programnak álmodták meg.

A vár története például „képekben” lesz elmesélve a Honfoglalástól a jelenkoron át egyfajta jövő(kép)ig. Láthatjuk, hallhatjuk Kamarás Mátét és barátait, majd éjfélig könnyűzenei koncerteken tapsolhatunk.

– Juhász-Léhi István –


976,9 millió forintból

A Lovagi Tornák Terét és a Vásárteret is magába foglaló Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése című európai uniós támogatású, az Észak-Magyarországi Operatív program keretében megvalósuló projekt összköltsége 3 107 831 884 forint, melyből az uniós és a hazai támogatás mértéke 2 626 419 724 forint. A Vásártér és a Lovagi Tornák Terének kialakítása 976,9 millió forint. A tér építése 2014 júliusában kezdődött, és azóta 150-en dolgoznak a területen.

9-től éjfélig akár ötezren

A Lovagi Tornák Tere akár 5 ezer néző befogadására is alkalmas. A 750 fix férőhelyes, fedett lelátókkal körülvett küzdőtér nagyszabású koncerteknek, színházi elő­adásoknak csakúgy otthont adhat, mint – nevéhez híven – a hagyományőrző lovagi tornáknak. Sőt! A felszereltségének köszönhetően műlovagló, vagy éppen díjugrató nemzetközi versenyek is rendezhetőek benne. Az augusztus 20-ai átadáson a kenyérszentelés mellett lovasbemutatók és színvonalas kulturális műsorok várják az érdeklődőket reggel 9-től. A délutáni musicalgála után a PASO, HOBO (Vadászat) és az Anna and the Barbies is fellép.