Magyarország

2012.08.10. 10:43

BM: az ütemtervnek megfelelően halad a rendőrség átszervezése

Budapest, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - A rendőrség átszervezése, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Készenléti Rendőrségbe történő integrációja az ütemtervnek megfelelően halad - számolt be a Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint a tárca vezetői értekezletén Hatala József országos rendőrfőkapitány és Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos.

Budapest, 2012. augusztus 9., csütörtök (MTI) - A rendőrség átszervezése, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Készenléti Rendőrségbe történő integrációja az ütemtervnek megfelelően halad - számolt be a Belügyminisztérium (BM) tájékoztatása szerint a tárca vezetői értekezletén Hatala József országos rendőrfőkapitány és Papp Károly, a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztos.

A Belügyminisztérium sajtóosztályának az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint Hatala József és Papp Károly a rendőrség átszervezésének aktuális kérdéseiről azt is elmondta, hogy az NNI gazdaságvédelmi főosztálya, valamint a speciális bűnözői csoportok elleni és a kábítószer-bűnözés elleni osztályai személyi állományának egy része csütörtöktől más rendőri egységeknél teljesít szolgálatot.

Hatala József és Papp Károly közölte azt is, hogy jogutód nélkül megszűnt a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szervezett bűnözés elleni főosztályának szervezett bűnözés elleni osztálya, és az átszervezéssel érintett állomány a BRFK és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrkapitányságain dolgozik tovább. Az osztályok folyamatban lévő ügyeinek átadás-átvétele folyamatos, a nyomozó hatóságok feladatainak ellátása akadályba nem ütközik - jelentették a BM vezetői értekezletén.

Pintér Sándor belügyminiszter a jelentéseket elfogadta, és megismételte: "a rendőrség valamennyi szervezeti egységétől megköveteli a jogszabályoknak, a társadalmi és a szakmai elvárásoknak megfelelő magas szintű munkát, a vezetői állománytól pedig a következetes, határozott parancsnoki tevékenységet" - olvasható a BM közleményében.

Pintér Sándor belügyminiszter a Népszabadság július 7-i számában beszélt arról, hogy lesznek személyi és szervezeti változások a rendőrségnél, de ezek nem feltétlenül állnak majd ok-okozati kapcsolatban a közelmúltban kirobbant korrupciós üggyel. A miniszter akkor úgy vélte, nem maradhat meg a jelenlegi keretek között az NNI sem, amely megalakítása óta létszámát, feladatait és jogosítványait tekintve is jelentősen bővült, "de ez nem párosult a hatékonyság javulásával".

Pintér Sándor július közepén a rendőrség átszervezéséért felelős miniszteri biztossá nevezte ki Papp Károly vezérőrnagyot, aki feladatát ORFK vezetőjével együttműködve látja el, a miniszteri biztos tevékenységét a belügyminiszter közvetlenül felügyeli. A rendőrség átszervezésének meghatározó célja az Országos Rendőr-főkapitányság stratégiai és operatív tevékenységének szétválasztása - írta korábban a BM.

Ekkor bocsátották közigazgatási egyeztetésre az NNI és a Készenléti Rendőrség összevonásáról szóló javaslatot is. A BM akkori közleményében azt írta: az NNI továbbra is a nemzetközi és az országos jelentőségű, illetve a több megyére kiterjedő bűncselekmények nyomozását fogja végezni a Készenléti Rendőrségen belül, részben megváltozott feladatkörrel, áttekinthetőbb szervezetben.

Az MTI Hírcentrum értesülései szerint csütörtökön csaknem 420 embert érintő átszervezést jelentettek be a rendőri szerveknél. Seres Andrással, a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályának vezetőjével is csütörtök délelőtt közölték, hogy átszervezés miatt megszűnik a munkahelye. A Híradó szerint a rendőröket felkészületlenül érte az osztály megszüntetése.

A BM tájékoztatása szerint a szervezett bűnözés elleni szolgálat tagjai a Nemzetbiztonsági Szakszolgálatnál, a Bűnügyi Ellátó Igazgatóságnál és a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központban kapnak feladatot, 96 gazdaságvédelmi nyomozónak kerületi rendőrkapitányságokon ajánlottak fel nyomozói vagy vizsgálói beosztást.

Az NNI gazdaságvédelmi főosztályán, illetve a BRFK szervezett bűnözés elleni osztályán dolgozó rendőröknek öt napjuk van arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e a felkínált új beosztást. Ha nem fogadják el, megszüntethetik a szolgálati viszonyukat. A csütörtöki átszervezés 418 rendőrt érint. A BM azt közölte: a rendőrség átszervezése várhatóan szeptember végére fejeződik be - hangzott el a Híradóban.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!