Lopott kövekből építik a hejcei emlékművet?

Lopott kövekből építik a hejcei repülőgép-szerencsétlenség emlékművét. A Független Hírügynökség úgy tudja, több mázsa olyan követ használnak fel az emlékhely felépítéséhez, amit a közeli hegyoldalból és patakpartról hoztak, ez pedig természetvédelmi terület. A rendőrség ezért természetkárosítás és lopás miatt indított nyomozást.

Több mázsa kő áll a 42 halálos áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenség emlékhelyének építésénél Hejcén. A településen élők szerint – annak ellenére, hogy csaknem 30 millió forintot kapott az önkormányzat az emlékmű elkészítéséhez – ezeket a köveket nem vették, hanem lopták a közeli erdőből.

A hejceiek attól tartanak, hogy a lopott kövek ronthatják a falu nemzetközi megítélését. Pedig érdemeiket szinte naponta közlik a legtekintélyesebb szlovák napilapok, az egykori katonák hozzátartozói pedig rendszeresen elzarándokolnak a faluba. A nemzetközi sajtó szerint a tragédiában az egész falu hozzáállása példaértékű volt.

Az érdemeket azonban most mégis beárnyékolhatja az, hogy természetkárosítás és lopás miatt indított nyomozást a rendőrség. Információnk szerint a Korha patak völgyéből is vittek köveket az emlékmű építéséhez, ami már természetvédelmi terület. Az üggyel kapcsolatban szerettük volna megkérdezni a település polgármesterét is, aki azonban egyelőre nem akart nyilatkozni.

Az emlékhelyet a tervek szerint május 19-én adják át.