Lopott hajókra vadásznak

Fokozottan ellenőrzik szombattól a Dunán közlekedő járműveket a rendőrök a Vám-és Pénzügyőrséggel és a munkaügyi főfelügyelőséggel közösen. Az Aquapol nevű akcióban az autópálya rendőrök a közutakon hajót szállítókat igazoltatják – mondta szombati budapesti sajtótájékoztatóján Tóth Zoltán, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányságának vezetője.

Az egy hétig tartó akció elsődleges célja a lopott hajók, csónakok, csónakmotorok, jet skik felderítése, de ellenőrzik azt is, hogy a vízijárművek vezetői ittak-e alkoholt, illetve, hogy az utasokon van-e mentőmellény. Tóth Zoltán elmondta: a környező országokból ellopott vízijárművek nagy részét Magyarországon át próbálják a célországokba – leginkább Lengyelországba – eljuttatni. A csempészek nem csak a folyón, hanem az autópályákon is próbálkoznak, ezért a közutakon vízijárműveket szállítókat is ellenőrzik.

A lopott járműveken kívül fokozottan figyelnek az ittas vezetőkre, és arra, hogy az úszni nem tudókon és a 16 éven aluliakon legyen mentőmellény. Ittasan a vizeken sem lehet vezetni, aki így tesz, annak elveszik a jogosítványát, hasonlóan a közutakhoz.

A fokozott ellenőrzés szombaton délelőtt kezdődött és egy hétig tart.