Lopják a transzformátorolajat

Egyre több kárt okoznak, és nem csak az áramszolgáltatónak, hanem a fogyasztóknak is azok a tolvajok, akik a transzformátorok szigetelőolaját lopják el. Az utóbbi időben egyre több ilyen esettel találkoznak az áramszolgáltatók, úgy tűnik, hogy az olajlopásnak ez a módja újra divatba jött. A szolgáltatók mindent megtesznek, hogy megakadályozzák a lopásokat, mert ilyenkor nem az 50 ezer forintos olaj, vagy a félmilliós javítási költség csak a kár, hanem az a 10-12 órás áramszünet, ami esetenként több ezer háztartást érinthet.

Fűtésre, de akár üzemanyagnak is jó a transzformátorok gázolajnál finomabb, szigetelésre használt olaja. A legtöbb olajlopás az ország déli részén és tavasszal történik. A tapasztalatok szerint az ellopott olajat a gazdák veszik meg, üzemanyagnak használják traktorjaikba és a többi munkagépbe.

A transzformátorok megcsapolása az elúlt időszakban újra divatba jött, a tolvajok tavaly egész évben 75 millió, az idei év első három hónapjában már több mint 40 millió forintos kárt okoztak csak a dél-magyarországi áramszolgáltatónak, ami havi 10-15 esetet jelent.

Kovács Krisztina, a DÉMÁSZ kommunikációs és kabinetigazgatója elmondta, hogy az igazi kár nem is az az olaj, ami hiányzik, mert az 200 forint literenként, hanem magának a berendezésnek a helyreállítása, ami gyakran tízszer annyiba is kerülhet, plusz az a 8-10-12 óra kiesés, amennyi ideig ilyenkor a fogyasztóik nem jutnak áramhoz.

A fogyasztók kára esetenként több millió forint is lehet, amit az olajtolvajoknak kell kifizetniük és fizetnek is. A riasztótól a magánnyomozón át a pénzjutalomig széles a szolgáltató eszköztára és úgy tűnik sikeres is, mert a dél-magyarországi régióban tavaly minden tolvajt elkaptak.