Lopásbiztos tanksapkák a mozdonyokon – RTL Híradó

Évi 500 millió forintot spórolhat a MÁV egy új üzemanyag-tankolási rendszerrel – állítja a vasúttársaság. Év végéig az összes mozdonyt felszerelik lopásbiztos tanksapkával, így nem tűnhet el gázolaj nyom nélkül. A vasúttársaság évi 70 millió liter gázolajat használ, aminek jelentős részét eddig ellopták – hangzott el az RTL Híradóban pénteken este.

Márkus Imre, a MÁV-Trakció Zrt. vezérigazgatója az RTL Híradónak elmondta: évi több tízmillió forint értékben tűnt el gázolaj, de sokszor nem tudták, hogy a nagyobb szerelvények túlfogyasztása miatt, vagy valóban ellopták az üzemanyagot.

A vasúttársaságnál azt mondják, hogy az új tankolási rendszerrel ki tudják szűrni a lopásokat. Az új rendszerben mágneskártya kell a mozdonyon belül, a kútfejnél is, és még egy kódot is be kell pötyögni. Csak így, névre szólóan lehet tankolni. A rendszer azt is rögzíti, hogy mennyi üzemanyag volt a mozdonyban, és mennyi lett a tankolás után, így nem tűnhet el a gázolaj.

A rendszer kiépítése több mint 2 és fél milliárd forintba került, de a MÁV-nál arra számítanak, hogy éves üzemanyagköltségük 5 százalékát, mintegy 500 millió forintot meg tudnak spórolni.