Friss hírek

2006.12.15. 16:04

Európa Kulturális Fővárosa - napokon belül kiírják a pécsi nemzetközi tervpályázatokat

<p>2009 végére elkészül minden olyan építmény, amely az Európa Kulturális Főváros Programhoz kapcsolódik - ezt ígérte pénteken Pécs polgármestere. A nemzetközi tervpályázatokat napokon belül kiírják. A nemzetközi zsűri 6-8 hónap alatt választja ki azokat az épület-terveket, amelyeket megvalósítanak majd.</p>

A Zsolnay Kulturális Negyedet, a hangversenytermet, a nagy kiállítóteret és a könyvtárat 35 milliárd forintból építik meg, a pénzből parkokat is rendbe hoznak. A létesítmények fenntartására 9 milliárd forintot fordítanak.

"Ez működési költség, a 9 milliárdból a kormány 3 milliárd 600 millió forintot áll 2007 és 2011 között, hiszen vannak olyan költségek, amelyek akkor is jelentkeznek, amikor már a program befejeződött" - mondta a Független Hírügynökségnek Hiller István oktatási és kulturális miniszter az erről szóló megállapodás aláírása után.

A többi, csaknem 6 milliárd forintot a város költségvetéséből és szponzori felajánlásokból fedezik. A program általános igazgatója, a városi hulladékgazdálkodási kft. korábbi vezetője, Kiss Tibor lesz, aki menedzser-szemléletű irányítást ígér. Művészeti igazgatóvá Méhes Mártont nevezték ki, aki Berlinben szerzett nemzetközi kulturális tapasztalatokat. Mindkettejüket Tasnádi Péter polgármester javaslata alapján szavazta meg a közgyűlés, pályázat kiírása nélkül.

"Semmi nem írja elő, hogy pályázati rendszerben kell kiválasztani ezeket a vezetőket, alkalmas személyeket kell találni, részben az idő rövidsége is azt indokolta, hogy minél előbb, gyorsan lépjünk" - mondta Tasnádi Péter polgármester.

Az építkezések megkezdése előtt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelező cégeket a jövő év második felében. A Zsolnay-gyár átköltöztetését már megkezdték, ez lesz ugyanis a program egyik kiemelt központja, ahol 13 ezer négyzetméteren várják majd kiállítások az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!