Londoni merénylet – Szakértő: jól reagáltak a rendőrök

Budapest – Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint a szombat esti londoni merényletnél jól reagáltak a rendőrök, mivel egy váratlan esemény elkezdődésétől számítva nyolc perc alatt megfékezték a támadókat.

Gyarmati István az M1 aktuális csatornán vasárnap elmondta, az ilyen merényletekhez nincs szükség különösebb előkészületekre, a szervezés legsebezhetőbb részét, a kommunikációt gyakorlatilag ki tudják küszöbölni az elkövetők. Ráadásul a céljukat elérik, mert a merénylet ugyanúgy félelmet kelt, mintha felrobbantanának egy bombát – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a terrorkészültséget csak rövid időre emelték meg Nagy-Britanniában, mivel a legmagasabb fokozatát akkor lehet elrendelni, ha bizonyíték van arra, hogy közvetlen támadás veszélye áll fenn. A második legmagasabb és a legmagasabb fokozat között azonban a végrehajtott ellenőrzésekben nincsenek olyan jelentős különbségek – jegyezte meg.

Szombat este London belvárosában a járókelők közé hajtott egy kisteherautó a London hídon, majd a merénylők a közeli piacon, a Borough Marketen késekkel támadtak az emberekre. Heten meghaltak, csaknem ötvenen megsebesültek. A rendőrök a három támadót agyonlőtték.

– MTI –