Londonban kiderül, ki lesz a teniszvilág királya 2014-ben

Novak Djokovics nyerte az elmúlt két évben a világbajnokságot
Novak Djokovics nyerte az elmúlt két évben a világbajnokságot - © Fotó: Justin Setterfield/Getty Images
London – A férfi teniszmezőny krémje találkozik, hogy eldöntsék, ki az ászok ásza.

Többször módosult a verseny lebonyolítása, jelenlegi formáját 1999-ben nyerte el, míg 10 évvel később felvette az ATP World Tours Finals elnevezést. 2009 azért is fontos dátum a sorozat életében, mert ekkor tette át székhelyét Londonba. Az angol fővárosban eddig 3 teniszező tudott diadalmaskodni, az orosz Davigyenko sikere mellett, kétszer-kétszer Federer és Djokovics ünnepelhetett a „ködös Albionban”.

A helyszín

2007-ben nyitotta meg kapuit az O2 Aréna, amely egy multifunkcionális létesítmény, több kiváló zenei koncertet rendeztek már itt, többek között a Metallica, Beyoncé, illetve az AC/DC is szórakoztatta a nagyérdeműt. A sport szerelmesei ugyancsak több csemegét nézhettek ebben a csarnokban, például a 2012-es olimpiai játékok egyik helyszínéül szolgált, valamint 2009 óta a világ legjobb férfi teniszezői itt csatáznak a világbajnoki trófeáért.

Lebonyolítás

A nyolcfős mezőnyt két darab, négy-négy játékost számláló csoportba sorsolták. Az „A” jelzésű kvartettben találhatjuk a világelső Novak Djokovicsot, mellette Stanislas Wavrinka, Tomás Ber­dych illetve Marin Cilic küzd a továbbjutásért. A másik négyesben Roger Federer, Kei Nishikori, Andy Murray valamint Milos Raonic kapott besorolást. A csoportkört követően négyen maradnak állva, akik keresztben küzdenek a 6,5 millió dollár összdíjazású torna döntőjéért.

A mezőny

Novak Djokovics tavaly, illetve tavalyelőtt sem talált legyőzőre a világbajnokságon, a szerb teniszező szurkolói reménykednek, hogy a széria idén sem szakad meg. Rajta kívül csak Roger Federer távozott trófeával Londonból, a svájci legenda hatszor diadalmaskodott már világbajnokságon. Federer honfitársa, Stanislas Wavrinka remekül indította a szezont, hiszen az év első Grand Slam tornáját az Australian Opent hódította el. Andy Murray a hazai pálya előnyét is élvezheti, bár sokak szerint sok ellenszurkolója is lesz, hiszen a skót függetlenségi szavazás előtt az elszakadásra buzdította a skót polgárokat. Marin Cilic a US Open győzelmével okozott kisebb-nagyobb meglepetést 2014-ben. A japán Kei Nishikori az első ázsiai játékosként tudott indulási jogot szerezni a világbajnokságon. Az indulók között a legfiatalabb a kanadai Milos Raonic, aki ebben a naptári évben Washingtonban nem talált legyőzőre. A mezőny a cseh Tomás Berdych nevével egészül ki, ő jelenleg a hetedik helyet foglalja el a világranglistán. Egyébként a Cilic, Nishikori, Raonic trió nem rendelkezik még vb-tapasztalattal, idén esnek át a tűzkeresztégen.

A nagy hiányzó

Zaklatott éve volt Rafael Nadalnak, hiszen eleinte csuklósérülése miatt maradt távol több tornától, míg nemrégiben vakbélgyulladás miatt feküdt a kés alá, így a Roland Garrost behúzó spanyol klasszis lemarad a londoni eseményről.

HBN-BÁSporthírek


hirdetés


hirdet�s