Londonba "költözik" a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria

A világ egyik legfontosabb kiállítóhelyén, a londoni Királyi Művészeti Akadémián (Royal Academy of Arts) mutatkozik be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria. A szeptember 21-én nyíló Budapest kincsei, európai remekművek Leonardótól Schiléig című tárlat a múzeumok legnagyobb szabású nemzetközi bemutatójának ígérkezik. A több mint kétszáz remekművet felvonultató tárlat december 12-ig látható – tájékoztatta a Független Hírügynökséget a Szépművészeti Múzeum.

A kiállításon Leonardo, Raffaello, El Greco, Goya, Manet, Monet, Schiele, Gauguin és Picasso alkotásai mellett a magyar művészetnek a Magyar Nemzeti Galériában őrzött számos főművét, köztük Munkácsy, Rippl-Rónai vagy Csontváry remekműveit is megismerheti a londoni közönség. Az itáliai Quattrocentótól a huszadik század közepéig ívelő tárlaton az európai festészet és szobrászat kimagasló alkotásai szerepelnek, így többek között emblematikus darabként Raffaello Esterházy-Madonnája is látható lesz, amely befejezetlensége ellenére is meghatározó darabja a múzeum reneszánsz kollekciójának.

A Szépművészeti világszerte méltán híres spanyol gyűjteményét El Greco, Ribera és Murillo művei mellett Goya megkapó szépségű, titokzatos mosolyú női arcképe képviseli. A múzeum szoborgyűjteményéből többek között a kisméretű, Leonardo da Vinci-nek tulajdonított bronz lovassal találkozhat a londoni közönség, és szintén a firenzei művész-zsenitől származó két, harcosokat ábrázoló, freskóhoz készült krétarajzot is megcsodálhatnak majd a látogatók.

A modern képtár gazdagságát a 19. század végének sokrétű stílus kavalkádját felvillantó válogatás szemlélteti, de nem hiányoznak a 20. század első felének legkeresettebb festői, Corot, Gauguin, Manet, Renoir, Monet, Picasso, Schiele és Chagall sem, változatos munkásságukat festmények és rajzok érzékeltetik.

A Szépművészeti Múzeum javaslatára a Királyi Akadémián húsz magyar remekmű is látható lesz a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. Első alkalommal Londonban nyílik lehetőség egy teljes középkori szárnyasoltár külföldi bemutatására. Az 1700-as években Angliában hírnevet szerzett Bogdány Jakab papagájos csendélete a művész egyik leglátványosabb alkotása. A kiállítás látogatói megcsodálhatják Rippl-Rónai Kalitkás nője Vaszary János Aranykora mellett Munkácsy Mihály, Markó Károly, Szinyei Merse Pál, Ferenczy Károly és mások remekműveit.

A két legnagyobb hazai közgyűjteménynek a londoni kiállítás nem az első jelentős nemzetközi szereplése. Az utóbbi években a Szépművészeti Múzeum anyaga önálló kiállításon mutatkozott be a párizsi Louvre-ban, a hamburgi Bucerius Kunst Forumban és a bécsi Kunsthistorisches Museummal közösen Tokióban és Kyotóban. Legutóbb, ez év nyarán pedig a Puskin Múzeumban találkozhatott a moszkvai nagyközönség a Szépművészeti Múzeum remekműveivel. A Magyar Nemzeti Galéria legutóbbi nagy nemzetközi sikere a 2008-2009-ben három francia múzeumban is bemutatott Magyar Vadak-kiállítás volt.